Predstavljen film "Usta puna zemlje", poslednje delo Puriše Đorđevića

Predstavljen film „Usta puna zemlje“, poslednje delo Puriše Đorđevića

Film "Usta puna zemlje" imao je svetsku premijeru sinoć (19) na zatvaranju 51. FEST-a u Sali 1 mts Dvorane.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Reč je o adaptaciji istoimenog romana Branimira Šćepanovića u kojem nam glavni junak pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode.

Na današnjoj konferenciji za medije o filmu su govorili glumci Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač i Lazar Jovanov, prvi pomoćnik reditelja Ognjen Petković i filmski urednik Dragan Jeličić, ispred producentske kuće "Apolon".

"Puriša je dugo radio na ovom projektu i uspeo je da se izbori sa praktično nefilmičnim štivom. Mnogi su pokušavali da ekranizuju Šćepanovića, vrlo malo njih je to uspelo, a Puriša je to uradio na maestralan način", rekao je Dragan Jeličić.

Raša Bukvić je pomenuo da je i sam, pre dvadesetak godina, razmišljao kako bi bilo dobro da se ovaj roman ekranizuje i kada je stigao poziv od Puriše, bez razmišljanja ga je prihvatio.

 

 

"Shvatio sam da smo u procesu stvaranja jednog remek-dela. Puriša je u 98. godini imao dovoljno ambicije, hrabrosti i snage da uđe u filmski narativ bez dijaloga, što je ravno ludilu. Odisao je mladalačkom energijom koju retko kad srećem i među svojom generacijom", istakao je Raša.

On je dodao da se Puriša se ljutio kada bi mu govorili da je ovo njegov poslednji film, pričao je da je - pretposlednji.

Sonja Kolačarić rekla je da su već bili dogovorii da i sledeći film snimaju zajedno.

"Rad sa Purišom je nešto što ću zauvek pamititi, način na koji je razmišljao, radio i režirao", izjavila je Sonja.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Lazar Jovanov kazao je da je Puriša bio uzbudljiv i ispred i iza kamere.

"Čak je bilo uzbudljivije slušati njegove priče kojima nas je zavodio dok se pripremao set, a kad bi se kamere pripremile za rad, bila je čuvena njegova replika: 'Sad ćete da vidite kako se režira!'. I zaista to su bile majstorije, neretko totalno nepredvidive", objasnio je Lazar.

Ognjen Petković, prvi pomoćnik reditelja otkrio je da je Puriša bio kompleksan čovek i reditelj te da će pamtiti njegovu mladalačku energiju, nervozu i neprestano iščekivanje da se dođe na set.

"Bila je velika čast i privilegija raditi sa nim, poznavati ga i učiti od njega. I Šćepanović i Puriša su zaslužili ovaj film. 'Usta puna zemlje' su odlična kruna Purišine karijere", poručio je Petković.

Zatvoreno za komentare.