Predstavljen film "YU Grupa - Trenutak sna"

Predstavljen film „YU Grupa – Trenutak sna“

Reditelj Darko Lungulov istakao je da mu je drago da će njegov film sutra imati premijeru na FEST-u, jer je ovaj festival pravo mesto da se sretnemo sa "YU grupom" i braćom Jelić.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

"FEST je i dalje institucija, kao što je i 'YU grupa' naša kulturna institucija. FEST je osnovan 1971. a 'YU grupa' 1970", podsetio je Lungulov.

Uz FEST je, kaže, odrastao, prvo kao gledalac, a posle kao autor.

"Bio je to jako bitan festival gde smo se upoznavali sa svetom i sa filmovima i čekali po zimi i do 2, 3 sata ujutru da kupimo kartu za neke filmove. Bila je to, baš poput ovogodišnjeg slogana, strast za filmom", rekao je Lungulov.

Posle ostvarenja "Tamo i ovde" (2009) i "Spomenik Majklu Džeksonu" (2014), "YU grupa - Trenutak sna" je njegov treći film koji će imati premijeru na FEST-u.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina "YU grupe" i 45 godina jedne bivše zemlje. Korišćen je arhivski materijal i do sada neviđeni Super 8 filmovi.

Ideja se rodila kada se Lungulovu muzičar Nikola Čuturilo Čutura pohvalio kako će, zajedno sa Canetom, Kojom i Točkom, da učestvuje na koncertu povodom 45 godina postojanja "YU grupe".

"Zamisao je bila samo da snimim taj koncert, ali, kada sam pogledao materijal, uvideo sam da je to dublja, šira priča o porodici, muzici, nama, o bivšoj državi i onome svemu kroz šta smo prolazili... Nastavio sam da ih pratim na koncertima, ali nisam ni sanjao da će to putovanje trajati preko sedam godina", rekao je Lungulov.

Žika i Dragi Jelić, osnivači "YU grupe", priznali su da je početak saradnje sa Darkom bio "trpeljiv ali nervozan". Vremenom su se navikli na njegovu sveprisutnost.

Gitarista Petar Jelić zahvalio se, video-porukom, reditelju što mu je dao poverenje da "gitarom oboji trenutke iz svog i života svoje porodice" i što je ovekovečio "jednu zemlju i ljude koji su pokretali jednu novu, divnu stvar, za koju će se ispostaviti da je izraz cele generacije, a zove se rokenrol".

Na konferenciji za medije bili su prisutni i bubnjar Saša Radojević i direktor fotografije Đorđe Arambašić.

"YU grupa - Trenutak sna" deo je selekcije FEST fokus. Premijera je sutra u 19.30 u Sali 1 mts Dvorane, a reprizne projekcije 3. marta u 12 na istom mestu i 4. marta u 17 u Sinepleksu Ušće.

Zatvoreno za komentare.