Predstavljeni filmovi "Opstanak dobrote" i "Kajmak" iz takmičarskog programa FEST-a

Predstavljeni filmovi „Opstanak dobrote“ i „Kajmak“ iz takmičarskog programa FEST-a

Pravo sa svetskih festivala u Berlinu i Tokiju, na FEST su stigli filmovi Rolfa de Hera i Milča Mančevskog.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Dve nedelje nakon što je otvorio takmičarski program u Berlinu, gde je osvojio Nagradu FIPRESCI, australijski autor Rolf de Her došao je u Beograd da predstavi film "Opstanak dobrote" (The Survival of Kindness).

Film prati putovanje jedne crne žene, ostavljene u kavezu da umre, koja uspeva da se oslobodi. Od pustinje, preko planine, do grada, ona kreće u potragu za novim početkom.

Reditelj kaže da je ceo film zamislio od tog prvog kadra.

"Film je počeo od jedne slike. Zamislio sam svog prijatelja, glumca Pitera Džigu, Aboridžina, u kavezu, na prikolici, usred pustinje. Ta slika mi danima nije izlazila iz glave. Otišao sam u pustinju i tragao za lokacijama koje će mi 'reći' šta će se sve na njima dešavati. Od pustinje sam stigao do planine, i tako je putovanje mog junaka krenulo", ispričao je De Her.Pošto Piter nije mogao da snima, glavni junak je postala žena - naturščik Muadžemi Husein iz Konga. Rasizam je ostao glavna tema priče.

"Inspiracija mi je bio pokret Crni životi su važni. I u Australiji je postojala potreba za protestima, ali zbog korone i zaključavanja svaki protest je bio nezakonit. Sa druge strane, političari su na veoma suptilan način negirali visok rizik od kovida, jer su implicirali da od virusa uglavnom umiru 'obojeni' i siromašni, što je bilo manje važno".

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Uprkos teškim temama, reditelja nije napustio optimizam.

"Nemam mnogo nade u političare, ali imam u obične ljude koji se trude iz petnih žila da svet učine boljim mestom. Kako? Pa, dovoljan je samo jedan iskren osmeh uz 'dobar dan'. Jedna tako mala stvar može da napravi veliku razliku" poručio je Rolf De Her.

Premijera filma "Opstanak dobrote" je danas u 16.30 u Sali 6 mts Dvorane, reprizne projekcije su 4. marta u 20 u Domu omladine i 5. marta u 14.30 u Dvorani Kulturnog centra.

Film "Kajmak" Milča Mančevskog predstavili su glumci Sara Klimovska, Aleksandar Mikić, Filip Trajković i Ana Stojanovska.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Uz Kamku Točinovski i Simonu Spirovsku, oni igraju glavne junake i komšije upletene u dva ljubavna trougla.

Ovo je film o traganju za ličnom slobodom, o ljubavi i svemu onome što su ljudi spremni da urade u ime ljubavi, jednoglasni su glumci.

"Priča je istovremeno i strašno bolna i smešna. Svi likovi su sočni sa veoma interesantnim unutrašnjim životima, iako su, naizgled, samo obični ljudi", kazala je Ana Stojanovska.

Većina glumaca već je radila sa Milčom: Sara u filmu "Vrba", Ana u "Majkama" a Aleksandar u "Pre kiše". Mančevski je idealan reditelj, kažu.

"Sa njim uvek postoje pripreme gde konkretizujemo uloge, tako da na setu možemo da se razigravamo. On uvek bira najbolji kadar za glumca, što je dragoceno. Ta vrsta poverenja u reditelja je veoma važna", objasnila je Sara Klimovska.

Film je imao svetsku premijeru u Tokiju.

"Tamo je totalno druga kultura, publika uglavnom voli horor filmove, to je japanska estetika. Mi smo ovim filmom u njihovu harmoniju uneli totalno ludilo. Facinirala ih je naša kultura i naš haos", rekle su Sara i Ana.

Milčo Mančevski nije došao n FEST jer je u Njujorku, ali je obećao da će doći u Beograd krajem aprila, kada film krene u bioskopsku distribuciju.

Premijera "Kajmaka" je večeras (19) u Sali 6 mts Dvorane, reprizne projekcije su4. marta u 22.15 u Domu omladine i 5. marta u 17 u Dvorani Kulturnog centra.

Zatvoreno za komentare.