Predstavljeni filmovi: "Probudi me" i "Lisica", filmovi u glavnom takmičarskom programu 51. FEST-a

Predstavljeni filmovi: „Probudi me“ i „Lisica“, filmovi u glavnom takmičarskom programu 51. FEST-a

"Probudi me" je film koji kroz amneziju glavnog junaka aludira na kolektivno gubljenje memorije i poziva na buđenje, objasnio je Marko Šantić reditelj i koscenarista filma.

Foto: Cebef/ Dušan Milenković

Okidač za priču je bio talas migranata sa Bliskog istoka koji je zadesio Evropu pa i Sloveniju tokom 2014 i 2015. godine.

“Reakcija prosečnih ljudi, na dolazak strane kulture je bila zanimljiva za nas. Ljudi su postajali uplašeni, osećao se strah i neka vrsta paranoje. Menjao se način razmišljanja”, otkrio je Marko Šantić.

Društvena atmosfera predstavljena je iz ugla mladića Roka, koji nakon nesreće delimično gubi pamćenje i pokušava da pohvata konce svoje problematične prošlosti, nacionalnog ekstremiste.

Element amnezije glavnog junaka simbolizuje  "redizajniranje istorije u  većem obimu" koje se odigrava poslednjih godina oko nas, objasnio je Šantić i dodao: “mlađe generacije ne znaju toliko o zajedničkoj istoriji, manje čitaju, a više gledaju internet i imaju suženi krug informacija, a primetili smo i kolektivnu društvenu amneziju”.

Film su predstavili reditelj i koscenarista Marko Šantić, direktor fotografije Ivan Zadro i producenti Dimče Stojanovski i Jure Bušić.

Ovo je jedna od tri manjinske srpske koprodukcije u Glavnom takmičarskom programu FEST-a.

"Probudi me" je na repertoaru FEST-a 27. februara u 22.15h u Domu omladine i 28. februara u 14.30h u Dvorani kulturnog centra.

"Lisica" je istinita priča o prijateljstvu mladića i lisce u režiji austrijskog reditelja Adrijana Goigingera.

Foto: Cebef/ Dušan Milenković

Dvadesetih godina prošlog veka Austrija je prolazila težak period i mnoge porodice su morale da se odreknu svoje dece jer nisu bili u mogućnosti da ih izdržavaju. Upravo takva jedna sudbina je bila inspiracija za film. Ostavljeni dečak, stasava u mladića koji u pradskozorje II svetskog rata spašava mladunče lisice. Nežan odnos sa napuštenim mladunčetom i surovost rata prožimaju se kroz film. Reditelj Adrijan je inspiraciju za film pronašao u detinjstvu svoga pradede.

Film su predstavili glumci Simon Morze i Marko Kerezović, a proces snimanja su predstavili kao veoma složen i dug, jer se snimalo sa pravom lisicom odnosno sa šest njih.

Marko Kerezović debitovao je na filmu ulogom jednog od ratnih drugova glavnog junaka.

“Bio je otvoreni kasting i od nas 900 odabrali su baš mene. Nadam se da je ovo početak moje filmske karijere, jer sam u septembru počeo da studiram glumu u Beču - izjavio je Marko, poreklom iz Banja Luke.

Premijera "Lisice" je večeras u 21.30h u Sali 6 Mts Dvorane a reprizni termini su 27. februara u 17.30h u Domu omladine i 1. marta u 22h u Sali 1 Sinepleksa Ušće.

Zatvoreno za komentare.