Predstavljeni filmovi "Troje" i "Čuvam te"

Predstavljeni filmovi „Troje“ i „Čuvam te“

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljena su dva filma domaćih autora, dugometražni "Troje" Petra Pašića i kratkometražni "Čuvam te" Mimi Vlaović, nekadašnje volonterke FEST-a.

Foto: Cebef/Taramount Film

Petar Pašić će večeras imati drugi put premijeru na FEST-u, posle filma "O herojima i bubicama".

- Više volim premijere na FEST-u od onih klasičnih, jer si ovde u društvu filmova koje je neko izabrao i kojima je dao legitimitet da valjaju - objasnio je Pašić.

"Troje" je film o ljubavnom trouglu između mladog bračnog para Ivana i Vere i Aleksandra, Ivanovog druga iz detinjstva.

Film su predstavili Petar Pašić, glumice Marina Ćosić i Milica Vrzić i producent Igor Turčinović.

Glavne muške uloge igraju Igor Đorđević i Damjan Kecojević.

"Oduvek su me zanimali odnosi gde je, spolja, sve fino, dobro, lepo, a iznutra, iza te fasade, se odvijaju neke mračne priče", otkrio je Petar Pašić.

U građenju odnosa među likovima najvažnije je bilo da ne postanu banalni.

"Hteli smo da ih prikažemo kao ljude koji su svuda oko nas i kojima apsolutno verujemo. Međutim, svako ima nešto što niko drugi ne zna, a to mora jednom da ispliva na površinu", rekao je Pašić.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Za Marinu Ćosić, koja igra Veru, ženski deo ljubavog trougla, nema krivih strana.

"Po meni, svi su nevini. U njihovoj želji nema ništa loše. Možda su seks i fetiši tabu tema, ali tu niko nije kriv", ocenila je Marina.

Producent Igor Turčinović kaže da bi bila šteta da film ne uđe u bioskope posle FEST-a.

"Žanr klasičnog ljubavnog filma je deficitaran u celom svetu, a u Srbiji pogotovo. Možda je poslednji takav film 'Una' Miše Radivojevića", poručio je Turčinović.

On je najavo i sledeći film Petra Pašića, mjuzikl "Bitanga i princeza", takođe redak žanr u srpskoj kinematografiji.

"Troje" su deo selekcije FEST 51. Premijera filma je večeras u 19 u Sinepleks Galeriji Beograd, reprize su 2. marta u 20 u Sinepleksu Ušće i 3. marta u 22 u Sinepleks Galeriji.

Mimi Vlaović, rediteljka kratkog filma "Čuvam te", ponikla je na Festu. Radila je godinama na festivalu, a onda je otišla u London na master studije režije.

Foto: Cebef

"Ovo je stvarno ostvarenje sna. FEST mi je mnogo nedostajao u Londonu. Od detinjstva sam sa porodicom nedeljama birala filmove koje ćemo gledati na FEST-u, a onda mi je rad na festivalu bio uvod u filmsku industriju. Ovde sam volontirala, intervjuisala autore i još više zavolela sedmu umetnost", otkrila je Mimi.

Pre četiri godine odselila se u London na master studije režije. Film je autobiografska priča o Mini koja se 1992. sprema da ode u Englesku, za dečkom koji je već tamo da ne bi učestvovao u ratu.

Foto: Cebef

Glavne glumice, Iva Ilinčić i Sonja Kolačarić, uz Mimi Vlaović su predstavile film na konferenciji za medije.

"Glavna junakinja Mina je mešavina moje mame i mene. Ja sam imala veliki poriv za slobodom, za odlaskom od roditelja, a onda sam shvatila da su i moji roditelji imali taj isti poriv u mojim godinama, samo što je tada bio početak građanskog rata i motiv da se ode je bio još jači".

U planu je i dugometražni film na ovu temu. U međuvremenu, "Čuvam te" započinje festivalski život.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

"U Kembridžu imamo projekciju u subotu, u San Francisku u aprilu, prošli smo i selekciju na bugarskom festivalu In the Palace, koji je kvalifikacioni za Oskara, što nam je najveća stvar, osim FEST-aa, naravno, koji nam je najveća stvar zauvek" poručila je Mimi.

"Čuvam te" je deo FEST Intro selekcije. Biće prikazan večeras u 19.30 u Dvorani Kulturnog centra, pre projekcije filma "Drugačija klima" i 3. marta u 17.30 u Domu omladine, pre projekcije filma "Poziv od Boga".

Zatvoreno za komentare.