Predstavljeni filmovi "Zlato Rajne" i "Baci se na pod"

Predstavljeni filmovi „Zlato Rajne“ i „Baci se na pod“

"Zlato Rajne" (Rhinegold) u režiji Fatiha Akina prati emigranta iz Iraka koji u Nemačkoj postaje kriminalac. On planira pljačku zlata, ali, kad sve krene naopako, otvaraju mu se druga vrata...

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Film je predstavila glumica Mona Pirzad.

"Bila mi je velika čast da radim sa Fatihom Akinom. On je neverovatan reditelj, genije. Vrlo je koncizan i sažet, ima dar da u nekoliko rečenica, ponekad čak i u jednoj, prenese glumcima ono što želi. Dok sam snimala neke veoma intenzivne scene, učinio je da se osećam potpuno bezbedno", rekla je Mona.

Bilo joj je bitno da svojom ulogom i filmom o izbeglicama otvori oči gledaocima, da postanu svesni sveta oko sebe.

"Volela bih da i ubuduće radim na projektima koji ljudima otvaraju oči i, na neki način, pomažu društvu da se razvija i neke stvari menja", poručila je Mona.

Premijera filma "Zlato Rajne" je večeras (20) u Sali 2 Sinepleksa Ušće, a reprizni termini su 4. marta u 19.30 u Dvorani Kulturnog centra i 5. marta u 15 u Domu omladine.

"Baci se na pod" prati pola sata pred rastanak jedne tročlane porodice. Dok se roditelji bave prebacivanjem krivice, njihov šestogodišnjak gradi svoj svet kroz igru.

Foto: Cebef/Dušan Milenković

Rediteljki Nini Violić, diplomiranoj glumici, ovo je celovečernji debi. Ona tumači lik majke, oca igra Goran Bogdan, a sina Bruno Frketić Bajić.

"Imala sam potrebu da napravim film o tome kako nikada nismo sposobni da nešto doživimo objektivno, čak ni najtežu situaciju u životu. I sama sam prošla kroz razvod. Poznat mi je taj teren i koliko bi nam svima lakše bilo kada bismo barem na trenutak probali da čujemo drugu stranu", kazala je Nina.

Posebno su joj zanimljive reakcije gledalaca, jer su bili na različitim stranama. Za jedne je žrtva bio muž, za druge žena, za treće dete.

"Otac dolazi iz patrijarhalnog sveta, ali ne želi to da bude, iako ne zna kako. Ne zna gde udara. Užasno želi spasiti porodicu, ali na potpuno pogrešan način. Sve što radi iritira tu ženu i na svakom koraku joj govori da je ne razume i da je nikada neće razumeti. Detetu sam, možda, dala i najracionalniju poziciju u filmu", ocenila je Nina.

Tri projekcije na FEST-u biće jedina prilika da film pogledate u Srbiji. Premijera je večeras (19.30) u Sinepleksu Ušće, a reprizne projekcije su 4. marta u 22 u Sinepleks Galeriji i 5. marta u 22.15 u Domu omladine.

Zatvoreno za komentare.