"Prokleti ne plaču" - film koji ne smete propustiti na 51. FEST-u

„Prokleti ne plaču“ – film koji ne smete propustiti na 51. FEST-u

"Prokleti ne plaču", francusko-marokanski film, koji će otvoriti Glavni takmičarski program jedan je od najboljih u protekloj godini, ocenio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor FEST-a.

Foto: FEST

Kao jedan od bisera ovogodišnjeg FEST-a umetnički direktor i selektor Jugoslav Pantelić izdvojio je film "Prokleti ne plaču" (Les damnés ne pleurent pas / The Damned Don't Cry), ostvarenje premijerno prikazano u Veneciji koje će otvoriti takmičarski program 51. FEST-a.

Reč je o filmu britanskog autora marokanskih korena, Fajzala Bulife, snimljenom u francusko-marokanskoj produkciji. Radnja je smeštena u Maroko i prati odnos samohrane majke i njenog sina tinejdžera. Njih dvoje se sele s mesta na mesto, u pokušaju da pobegnu od skandala u koje ona stalno upada. Dolazak u Tanger nudi im priliku za novi početak, ali i stavlja njihov odnos u iskušenje.

Film je svetsku premijeru imao na Venecijanskom festivalu u okviru uglednog pratećeg programa "Dani autora". Učestvovao je na festivalima u Marakešu, Londonu, Stokholmu, Tromsu, Ženevi i drugim, a do sada je nagrađen u Palm Springsu i Bordou.

"Prokleti ne plaču" premijerno će biti prikazan na FEST-u u subotu, 25. februara u 17 sati u Sali 1 mts Dvorane. Na istom mestu je reprizna projekcija, 26. februara u 10 časova a na programu je i u Domu omladine 26. februara u 20 časova.

U Glavnom takmičarskom programu FEST-a je 17 filmova iz 15 zemalja.

Zatvoreno za komentare.