Šta je katarakta, koji su njeni simptomi i zašto ne treba odlagati operaciju?

Šta je katarakta, koji su njeni simptomi i zašto ne treba odlagati operaciju?

Katarakta je jedna od najrasprostranjenijih bolesti očiju i vodeći uzrok slabljenja vida i slepila. Na sreću, gubitak vida usled katarakte je "privremen", zato što se operacijom uspešno vraća vid ovim ljudima. Stoga se danas i ne smatra oboljenjem, vec stanjem oka, odnosno očnog sočiva.

Foto: Sveti Vid

Katarakta se može javiti u svakom životnom dobu, od rođenja pa do najdublje starosti. Najzastupljenija je u populaciji preko 60 godina starosti, zato što je najčešći razlog - starenje sočiva. Nažalost, ni najmlađi nisu isključeni. Javlja se i na rođenju i ranom detinjstvu (urođena i juvenilna), mada je tu obično udružena sa još nekim anomalijama oka (glaukom i razvojne anomalije).

Šta je katarakta?

Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog sočiva u oku. Uloga sočiva je ogromna. Ono je prozirmo i elastično, nema krvnih sudova, nutrijente dobija iz sastava očne vodice, koja ga "zapljuskuje". Uloga u oku:

propuštanje i prelamanje svetlosti akomodacija

U mladosti elastično, pa ne samo da propušta i prelama svetlosne zrake, već i akomodacijom (promenom svog prečnika), daje mogućnost jasnog vida na svim distancama. Međutim, već od 40-te godine ono gubi svoju elastičnost, što se doživljava kao potreba za " dodatkom " naočari za blizinu. Dakle, gubi se akomodacija. To ne znači da je nastala katarakta, socivo može biti prozirno i dalje, ali bez mogućnosti da posmatranje udaljenih objekata, kao i onih bliže oku, bude komforno, sa podjednako oštrom slikom.

Ova maestralna biološka funkcija oka je nešto što je savremena oftalmologija uspela da IMITIRA, ne da zameni svakako, implantacijom multifokalnih intraokularnih sočiva, koja se implantiraju u oko, na mesto biološkog sočiva i zamene ga. Implantirano intraokularno sočivo sada "preuzima "ulogu biloškog i nadomešćuje " izgubljenu akomodaciju .

Ovo je princip koji se koristi i kod operacije katarakte, odnosno zamućenog sočiva, koje pri tom nema ni akomodaciju.

Da se vratimo na kataraktu.

Kada se sočivo zamuti - to nazivamo kataraktom. Zamućenjem prirodno sočivo propušta manje svetlosti.Vid postaje mutan i nejasan, a osobu prati osećaj da su oči prekrivene velom. Često se pacijentima čini i kao da gledaju kroz prljavo staklo.

Katarakta je stanje koje napreduje, zbog čega se ne treba nadati da će proći sama od sebe. Ukoliko se ne preduzmu koraci, pogoršanje će se nastaviti, a vremenom može doći i do potpunog gubitka vida.

Koji su uzroci katarakte?

Siva mrena, odnosno katarakta se javlja kada dođe do promene u strukturi, gubitka vode i zgušnjavanja belančevina koje grade sočiva. Time sočivo gubi elastičnost, postaje "sklerotično", i sve manje transparentno. Uzorci nastanka katarakte su brojni:

starenje nasleđe (urođena katarakta) genetski poremećaji (javlja se udružena sa drugim anomalijama u sklopu različitih sindroma, (pr Sy Down, Pitersova anomalija, i dr...) povrede oka (kontuzije, prodorne rane) dijabetes i druge metaboličke bolesti neki lekovi (kortikosteroidi) fizički faktori (toplota, UV zračenje i dr. vrste zračenja...) očne bolesti (glaukom, visok stepen kratkovidosti itd.) inflamatorne bolesti oka (zapaljenja oka).

Kako da prepoznate simptome katarakte?

đU zavisnosti od intenziteta i zahvaćenosti zamućenih delova sočiva, katarakta se deli na nuklearnu (centralnu), kortikalnu (zamućenja počinju periferno), kortikonuklearnu, zadnju kapsularnu.

Simptomi se razlikuju. U ranom početku se može primetiti promena dioptrije, a vremenom i postepeno zamućenje Ukoliko primetite neke od sledećih simptoma, to je znak da je vreme da se javite oftalmologu:

Česta promena dioptrije u uzastu kada se ne ocekuje vid nejasan i često sa senkom ili udvostručena slika. ponekad pojačana osetljivost na svetlost (kada jaka svetlost iritira oči). bolje vidite kada je dan oblačan, nego kada je sunčano sve teže vam je da vozite noću. oko izvora svetlosti se javlja oreol.

Foto: Sveti Vid

Da li se katarakta javlja na oba oka ili samo na jedno?

Obično se siva mrena razvija individualno na svakom oku. U najvećem broju slučajeva katarakta se razvija kao rezultat procesa starenja simetrično na oba oka, dok je na jednom od njih obično izraženija. monokularna, odnosno na jednom oku je obično traumatska ili sekundarna, vezana na neki proces na oku .

Da li je operacija katarakte najbolje rešenje?

Za ovu bolest ne postoji lek ili specijalne kapi koje će magično rešiti problem. Jedini i najefikasniji način lečenja katarakte jeste operacija. Iako je teško zamisliti da se na tako nežnom i osetljivom mestu izvodi hirurški zahvat, danas je to moguće za samo deset minuta.

Operacija katarakte se obavlja na oba oka u istom aktu, pomoću ultrazvuka i u lokalnoj anesteziji u vidu kapi. Dakle, čitav proces je brz, komforan i bezbolan, i uz to možete odmah kući.

Cilj operacije je da se zamućeno sočivo primenom ultrazvuka ukloni i kroz isti mali rez od 2 mm ubaci novo sočivo. Nakon intervencije moći ćete odmah da vidite.

U dogovoru sa doktorom možete korigovati vid na daljinu ili na blizinu, zahvaljujući specijalnom monofokalnom implantu. Takođe, ukoliko ne želite da zavisite od naočara uopšte – ni za daljinu, ali ni za čitanje, multifokalni/trifokalni implant je pravo rešenje za vas.

Zašto nije dobro odlagati operaciju katarakte?

Iako je mnogima teško da se odluče na ovaj korak, ipak se preporučuje da se operacija katarakte obavi odmah. Čekanje da katarakta „sazri“ može samo dovesti do komplikacija na oku.

Bubrenje i raspadanje gustog, zamućenog sočiva koje traje dugo može imati trajne posledice (glaukom, uveitis...). Upravo zato se ranom operacijom, bez čekanja sazrevanja, izbegavaju brojne komplikacije i omogućava brza postoperativna rehabilitacija vida - odmah nakon operacije.

Kada su deca i bebe u pitanju, kataraktu treba operisati što ranije, ukoliko je zamućenje na sočivu intenzivno ili centralno kako bi se detetu dala mogućnost da razvije vid. Ukoliko je vidna osovina čista i zamućenje ne remeti razvoj vida, sa operacijom se čeka.

Ukoliko želite da zdravlje vaših očiju bude u sigurnim rukama, operaciju katarakte, kao i sve ostale zahvate možete obaviti u specijalnoj bolnici Sveti Vid. Stručnjaci koji čine tim ovog svetski prepoznatljivog imena u svetu oftalmologije su posvećeni kompletnoj oftalmologiji dece i odraslih. Imaju najviša priznanja u svetu za doprinos razvoju savremene oftalmologije. Iz ove ustanovu su potekle smernice za resavanje brojnih, do skora, nerešivih problema na oku.

Zatvoreno za komentare.