Šta pokloniti detetu za drugi rođendan?

Šta pokloniti detetu za drugi rođendan?

Detetov drugi rođendan je važan datum za sve roditelje - njihov mališan tada postaje interaktivniji, već uveliko trčkara okolo i istražuje svaki kutak okruženja.

Foto: Pexels

Verujemo da ste jednostavno u neverici usled činjenice da je još jedna godina “proletela” od rođenja vaše bebe. Uz organizovanje rođendanske žurke i pravljenje torte, potrebno je razmišljati i o još jednom važnom segmentu - biranju poklona za drugi rođendan deteta.

Ukoliko vam se još uvek nije probudila inspiracija, a želite da poklonite predmet koji će podstaknuti detetov rast i razvoj, za vas smo napravili listu zanimljivih darova - pročitajte naš tekst do kraja i saznajte kojih!

1. Igračke vozila - idealan poklon za dvogodišnjaka

Rano detinjstvo je ključno životno razdoblje, jer tada deca razvijaju svoje socijalne, motorne i intelektualne sposobnosti. Stoga je važno da im obezbedite adekvatan stimulans, i to kroz interesantne igračke.

Kada je reč o motornim sposobnostima, dvogodišnjaci već uveliko hodaju, trče i samostalno se kreću uz i niz stepenice. Idealne igračke za ovaj uzrast bi bile one koje izgrađuju snagu i pomažu kod održavanja balansa.

Igračke za decu kao što su traktori, automobili i bickli sa pomoćnim točkićima su idealan prvi izbor - ova dečija vozila su dovoljno stabilna kako se vaš mališan ne bi povredio, ali i dovoljno mobilna kako bi vežbao koordinaciju.

Prilikom odabira vozila, potražite ona koja imaju neklizajuće pedale i izdržljive točkove, kako bi bezbednost deteta bila na maksimumu. 

Neretko ćete naići i na modele sa prikolicom ili dodatnim mestom, što je odlično ukoliko imate još jedno dete ili za situacije kada se vaše dete igra sa najboljim drugarom.

U ponudi se nalaze i vozila sa dodatnom opremom, tačnije podesivim ručkama za guranje. Ovi modeli su nalik guralicama i vrlo su korsni za postepeno navikavanje na ovaj tip igračke.

Uvereni smo da nijedan mališan neće ostati ravnodušan prema ovakvom rođendanskom poklonu!

Foto: Pexels

2. Knjige za decu - savršen poklon za drugi rođendan

Edukativne knjige za mališane su odličan način da se vaš dvogodišnjak istovremeno zabavi i pokrene vijuge. 

Ova štiva su vrlo korisna, jer mogu pospešiti koncentraciju i sposobnost fokusiranja kod dece, a to je vrlo teško postići u ovom razdoblju. Deca su tada već dovoljno ovladala motorikom, te bi bilo produktivnije da se pozabave i svojim umnim sposobnostima.

Ova literatura je koncipirana tako da vašim mališanima, u najranijem uzrastu, stimulišu rad mozga kako bi se njihov kognitivni kapacitet povećao. To znači da će u budućnosti bolje povezivati stvari, donositi smislenije zaključke, ali i da će bolje pamtiti.

Knjige su bogate zanimljivim pričama i mozgalicama, te je ovo sjajan način da provedete kvalitetno vreme sa svojom klincezom ili klincem. Bilo da preferiraju basne o vitezovima, čarobnjacima i vilama, ili pak realnijim pričama, verujemo da nećete pogrešiti ni sa jednim štivom.

Zaokupirajte im misli dovitljivim bajkama i pitalicama!

3. Edukativne igračke - poklon koji razvija dečiju maštu

Dečiji mozak se najviše razvija tokom prvih 5 godina života, a u drugoj godini su naši mališani poput sunđera - upijaju informacije dvostruko brže nego odrasla osoba. S tim u vezi, dečija iskustva tokom ove faze imaju trajne efekte na njihov dalji razvoj. 

Pa zašto se u tom slučaju ne biste odlučili za edukativne igračke za dvogodišnjake?

Ovaj vid obrazovne razonode je možda najbolji način da usmerite tok učenja kod vašeg mališana, jer će on kroz igru i zabavu razvijati logiku. Igračke ovog tipa će deci okupirati pažnju satima, a pritom će im razvijati maštu i kreativnost.

Možete se odlučiti za famozne piši-briši table, kao i interaktivne igračke i magične podloge za crtanje koje menjaju boje. 

Pored njih, tu su i didaktičke igračke koje uključuju različite kockice za sklapanje i predmete različitih boja i oblika. Oni stimulišu vašeg mališana da pronađe što efikasnije rešenje nekog “problema”.

Garantujemo vam da će se vaše dete obradovati ovakavom poklonu za rođendan! 

Foto: Pexels

4. Poseta zoološkom vrtu - nepogrešiv izbor za rođendan

Ukoliko niste pristalica materijalnih poklona i smatrate da bi iskustvo bilo bolji odabir, predlažemo vam avanturu za celu porodicu - posetu zoo-vrtu!

Deca su vrlo radoznala u ovom periodu, a na ovaj način će se upoznati sa prirodom i životinjama. Živopisne biljke i prilika da uživo vide svoje omiljene divlje i domaće životinje će biti iskustvo koje će im se urezati u pamćenje.

Ukoliko vaš mališan nije junsko dete, odnosno ukoliko nije rođen leti, savetujemo vam da se opredelite za sezonske karte i iskoristite ih u letnjem periodu, kada je vreme pogodnije za obilazak.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam rasplamasamo maštu i inspirišemo da izaberete kreativan i dovitljiv poklon za vašeg dvogodišnjaka - Želimo vam puno sreće u tom poduhvatu!

Zatvoreno za komentare.