Svečano otvoren 51. FEST - Crvenim tepihom prodefilovale filmske zvezde Srbije i regiona

Svečano otvoren 51. FEST – Crvenim tepihom prodefilovale filmske zvezde Srbije i regiona

Svečanom otvaranju 51. FEST-a u rasprodatoj Mts Dvorani prisustvovao je veliki broj ljudi iz sveta filma koji su, pre premijere filmova „Bakšiš” i „Zločin je moj”, prošetali crvenim tepihom.

Foto: Dušan Milenković

Među zvanicama su bili: Srdan Golubović, Gorica Popović, Goran Bogdan i Jovana Stoiljković, Hristina Popović, Jelena Gavrilović, Iva Ilinčić, Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Lordan Zafranović, Den Tana sa ćerkama Katerinom i Gabrijelom, Petar Benčina i Tamara Dragičević, Vinko Brešan, Jelena Mitrović, itd.

“Nadam se da ću narednih dana biti disciplinovana i redovno dolaziti na FEST - izjavila je Tamara Dragičević čiji je suprug, Petar Benčina, u žiriju glavnog takmičarskog programa.”

Ona se prisetila kada je, kao studentkinja, pratila FEST na fakultetu. “To je nešto najlepše i najslađe što nam se dešavalo tokom godine. FEST je bilo nešto što jedva čekamo, obožavali smo sve to. Definitivno nam je studiranje obeležio taj festival”,  istakla je Tamara.

Njena koleginica Hristina Popović, koja je vodila ceremoniju otvaranja, potvrdila je da je FEST i njoj obeležio studentske dane. “FEST je za mene Beograd i ova divna zemlja i za njega me vezuju neka od najlepših sećanja”, otkrila je Popovićeva.

Osvrnuvši se na slogan ovogodišnjeg FEST-a „Strast života”, glumica Jelena Gavrilović, rekla je da je za nju strast - film. “FEST je brend grada Beograda. Mislim da je o njemu svaka reč suvišna. Jako je važno da ga podržimo, da iz godine u godinu gledamo dobre domaće i strane filmove”, poručila je Jelena.

Mlada rediteljka Nina Ognjanović, čiji je prvenac „Ovuda će proći put”, deo Glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a, izjavila je da se raduje što će i domaća publika imati priliku da ga vidi i da je važno da ovaj film bude prikazan i kod nas. “Najviše nas zanima kako će srpska publika da reaguje na film, ostalo je još malo karata, zato požurite”, poručio je Zlatan Vidović, jedan od glumaca iz filma „Ovuda će proći put”.  On je dodao da je želja svakog čoveka koji se bavi filmom da ima film na FEST-u.  “To je jedan od najperstižnijih festivala u Evropi, o tome govori njegova tradicija, filmovi, reditelji i glumci koji su bili na njemu a tako je i dan danas”, istakao je Vidović.

Foto: Predarag Mitić

Jedan od dobitnika počasnog Beogradskog pobednika za celokupan doprinos filmskoj umetnosti, producent Dobrivoje Tanasijević - Den Tana, istakao je da je velika čast dobiti nagradu kao producent. “Većina nagrada ide režiserima, glumcima, scenaristima. Malo je producenata u svetu koji su nagrađeni. Ja sam bio nagrađen 2003. godine u Moskvi i ovo mi je druga nagrada. Velika mi je čast i nadam se da će ovo da motiviše da i drugi producenti dobijaju nagrade”, konstatovao je Tana, dodavši da mu je posebno drago što je autor Beogradskog pobednika vajar Ivan Meštrović, „jedan od najvećih, neki tvrde čak veći i od Rodena”.

Tanasijevićeva kćerka, Ketrin Tana, autorka je kratkog filma „Bakšiš” koji je emitovan na otvaranju FEST-a, pre Ozonovog „Zločin je moj”. Film je zasnovan na priči njenog oca.

“Ovo mi je prvi put da sam na FEST-u kao reditelj. Kao tinejderžka živela sam godinu dana u Beogradu i tada sam posetila festival. Velika mi je čast što sam deo ovakvog festivala, što sam ovde sa svojim ocem i sestrom (Gabrijelom, producentkinjom filma „Trinaest života”, prim. aut). Ovo je veliko slavlje naše porodice”, rekla je Ketrin Tana.

Drugom laureatu počasnog Beogradskog pobednika, Lordanu Zafranoviću, nagradu je uručila Gorica Popović.

“Divno je što je Lordan dobitnik ove nagrade. Jedna od najomiljenijih uloga mi je u njegovom filmu „Pad Italije”. Od tada ga znam, znam njegov život, hrabrost, njegovu doslednost. To ga je sigurno dosta koštalo. On je čovek koji smatra da film mora da bude istina”,  rekla je Gorica Popović.

Tokom 51. FEST-a biće prikazano 113 filmova iz 39 zemalja.

Zatvoreno za komentare.