Svečano otvoren 51. FEST - "Filmovi kao odraz sveta u kome živimo"

Svečano otvoren 51. FEST – „Filmovi kao odraz sveta u kome živimo“

U prepunoj Mts Dvorani, u prisustvu velikog broja ljudi iz sveta filma iz Srbije i regiona, svetskom premijerom filma “Zločin je moj”, Fransoa Ozona, kome je prethodila svečana ceremonija, kao i premijerno prikazivanje kratkog filma “Bakšiš”, otvoren je 51. FEST. “Ovo je 51. put da ćemo na FEST-u gledati najkvalitetnije filmove i družiti se sa autorima iz celog sveta”, izjavila je Hristina Popović, proslavljena srpska glumica, koja je vodila svečanu ceremoniju otvaranja ove filmske manifestacije.

Foto: Cebef, Predrag Mitić

Tokom ceremonije svečanog otvaranja dodeljene su prestižne nagrade Beogradski pobednik za  izuzetan doprinos filmskoj umetnosi - Lordanu Zafranoviću i Den Tani.

Lordan Zafranović, vidno uzbuđen, govorio je o svom odnosu sa publikom: “FEST je jedna velika svečanost filma i odgovornost nas stvaralaca je zato ogromna. Vi ste moja publika i niste nikad prestali biti. Zbog vas pravimo filmove i zbog toga mi je nagrada ovog festivala veoma draga i nadam se da nije poslednja”, izjavio je Zafranović.

On se zahvalio nizu saradnika tokom svoje šezdeset godina karijere, anonimcima koji su stasali u „svjetske filmske radnike”, ali je pomenuo i pisce sa kojima se družio i koji su snažno uticali na njega, poput Kiša, Filipa Davida, Pekića, Bulatovića i Šćepanovića.

“Film je umetnost koja ujedinjuje gotovo svešto vredi u jednom društvu i bez bogate zemlje i bogate kulture teško se može napraviti veliki film”, poručio je Zafranović, kome je nagradu uručila Gorica Popović, nakon dugog i srdačnog zagrljaja dvoje saradnika na filmu „Pad Italije” (1981).

Pozdravivši „najbolju publiku na planeti zemaljskoj”, Den Tana je rekao da je ona ta koja stvaraocima daje hrabrost a potom poslao snažnu poruku koju je naučio od majke: “Moraš da voliš sebe da bi voleo drugog. Zahvaljujući toj ljubavi ja sam uspeo u životu. Bez ljubavi nema sreće”.

Jugoslav Pantelić umetnički direktor i selektor FEST-a se u svom uvodnom izlaganju osvrnuo na filmove koji čine programske celine ove filmske manifestacije kao i na značaj koji FEST ima ne samo za filmsku publiku već za celokupnu kulturu ne samo Beograda, Srbije već i regiona.

“FEST pruža bogat i raznovrstan program, gde će svako moći da pronađe nešto za sebe, očekuje nas i u nastavku FEST-a”, otkrio je umetnički direktor Jugoslav Pantelić I dodao: “ovogodišnji takmičarski program zamišljen je eklektično, jer je on odraz sveta u kome živimo, koji je polifonija glasova, raznovrstan i mnogostruk, a često i haotičan. Zato nam ovi filmovi mogu služiti i kao svojevrsni znaci pored puta, koji će nam pomoći da takav svet bolje sagledamo”,  istakao je Pantelić.

“FEST je tokom svog trajanja delio i sve dobro i sve loše što je ovo društvo preživelo i, uprkos

svemu, opstao”, konstatovao je Jugoslav. “FEST me podseća na čuveni Andrićev most, zato što se na njega reflektuju društvene i istorijske promene, ali ipak uspeva da ih nadživi i ostane veran sebi i zato što nas, kao i most, spaja. On je mesto susreta. Tu se srećemo sa filmovima i jedni sa drugima. Takva mesta su dragocena i njih treba čuvati”,  zaključio je umetnički direktor FEST-a.

Tokom svečanog otvaranja podsetili smo se i domaćih i stranih velikana filma koji su nas napustili između dva izdanja FEST-a: Branke Veselinović, Branka Cvejića, Davora Janjića, Milovana Vitezovića, Dejana Mijača, Aleksandra Saše Petrovića, Bojana Lazarova, Gorjane Janjić, Jovana Joce Jovanovića, Kornelija Kovača, Radka Poliča, Tatjane Beljakove, Puriše Đorđevića, Vilijama Herta, Hjua Hadsona, Džejmsa Kana, Žan-Lika Godara, Žan-Luja Trentinjana, Irene Papas, Andžele Lensberi, Karlosa Saure, Đine Lolobriđide, Olivije Njutn-Džon, Pola Sorvina, Pitera Bruka, Reja Liote, Anđela Badalamentija, Vangelisa, Barta Bakaraka i mnogih drugih.

Foto: Cebef, Predrag Mitić

Muzičku pratnju svečanog otvaranja izvodio je orkestar „Stanislav Binički” koji je numerama iz filmova „Pad Italije”, „Poseban tretman” i „Amarkord” odao počast laureatima Beogradskog pobednika i Federiku Feliniju, čija se dva jubileja ogledaju i u vizuelnom identitetu 51. FEST-a: 30 godina od smrti i 50 godina od svetske premijere „Amarkorda”.

Pre projekcije filma „Zločin je moj” Fransoa Ozona prikazano je kratkometražno ostvarenje „Bakšiš” Katrine Tane, o njenom ocu Den Tani.

Za sve one koji nisu uspeli na vreme da dođu do karte za Ozonov film „Zločin je moj”, reprizne projekcije su 25. februara u Sali 1 mts Dorane u 10 sati, u Sali 2 Sinepleksa Ušće u 22.15 i 26. februara u Sali 5 Sinepleks Galerije Beograd u 17 časova.

Zatvoreno za komentare.