Slava je u mnogim kućama najvažniji praznik. Porodično nasleđe koje se brižljivo neguje iz generaciju u generaciju, nije samo odavanje poštovanja određenom svetitelju već i prilika da se okupe familija, prijatelji, komšiluk. To je dan kada je kuća otvorena za sve dobronamerne, a domaćini radosni što mogu da ih ugoste kako nalažu običaji. Slavski sto je centralno mesto okupljanja - tu svaka slava počinje i tu se završava. Zbog toga se domaćini trude da uz žito i slavski kolač gostima ponude vrhunska jela, kako bi im bilo što ugodnije i kako bi želeli da im i sledeće godine opet dođu i uveličaju praznik svojim prisustvom.
Foto: Promo
Hrana za porodičnu svetkovinu priprema se pažljivo, po tradicionalnim receptima nasleđenim od onih od kojih smo i učili kako se slavi slava. Zbog toga je slavska trpeza nezamisliva bez domaćih proizvoda, naročito za predjelo koje predstavlja uvod u slavlje, početak tradicionalnog okupljanja u ime sveca zaštitnika. Tada domaćini pred goste iznose samo najbolje, pripremljeno uz mnogo ljubavi i truda. Upravo zato na slavskim trpezama već deset godina dominiraju vrhunski proizvodi napravljeni u porodičnoj delikatesnoj radionici – Kosmajska.
Foto: Promo
Buđola, suvi vrat, suva pršuta, panceta, suvi goveđi ramstek, kulen, kosmajska kobasica, seoski kulen, sremska kobasica... prave se od najkvalitetnijeg svinjskog i goveđeg mesa, u ekološki zaštićenom području, daleko od zagađivača vazduha. Bez veštačkih boja, aroma, pojačivača ukusa i zamena za meso, Kosmajska suhomesnati proizvodi imaju pun ukus po kojem su prepoznatljivi. Tome doprinosi i prirodni proces sazrevanja mesa, kao i hladni dim bukove piljevine. Filtriranje vodenim filterima uklanja sve štetne materije zbog čega ovi delikatesi imaju autentičan, nezaboravan ukus. Kada se tome dodaju svež planinski vazduh i ljubav utkana u negovanje tradicionalnih recepata, dobijaju se proizvodi zbog kojih se svaki pravi domaćin ponosi svojom slavskom trpezom.
Foto: Promo
Kosmajska delikatesi su pravo gastronomsko remek-delo uz koje sva čula uživaju – osim što su ukusni, veoma su dekorativni kada se serviraju i čine da slavski sto deluje luksuzno i raskošno.
Zato, neka i vaša dobra priča bude – Kosmajska priča.