Zašto bi trebalo da kupite mašinu za pranje posuđa?

Zašto bi trebalo da kupite mašinu za pranje posuđa?

Mašina za pranje posuđa olakšava posao pranja posuđa na mnogo načina, ali i dalje postoje predrasude da ove mašine više vremena gube nego što štede - nekada je bilo potrebno temeljno isprati sudove od ostataka hrane pre stavljanja u mašinu, ali danas je tehnologija ovih mašina znatno napredovala, pa to nije slučaj.

Foto: Pexels

Mašine za pranje sudova će najviše voleti oni koji imaju velike porodice, ali i ako živite sami i volite da kuvate, ovo čudo tehnologije će svakako biti od koristi. 

U nastavku pročitajte par razloga zašto kupiti mašinu za pranje posuđa!

Sačuvaće vam mnogo vremena

Sigurni smo da niko ne voli da provodi vreme kraj sudopere i riba masne šerpe i lonce!

Uz pomoć mašine za suđe trebaće vam samo nekoliko minuta dnevno da je napunite, odaberete program i stisnete dugme! Istraživanja su pokazala da u proseku trošimo 60 minuta dnevno na pranje sudova, a na godišnjem nivou ova brojka iznosi 250 sati, tj. čak 10 dana! 

Mašine u proseku peru oko 2 sata, ali postoje i kraći i duži programi, zavisno od zaprljanosti sudova. Iako ovo zvuči mnogo, imajte na umu da je vaše vreme koje trošite na pranje sudova minimalo!

Štednja električne energije i vode

Kada shvatite da mašina za pranje sudova ‚‚vrti” nekada i više od 2 sata, pomislite kako troši ogromne količine struje i vode. Ali to baš i nije istina.

One starije mašine svakako nisu bile toliko tehnološki razvijene, ali današnje mašine za posuđe su zasigurno naprednije u tom pogledu. Ako želite najštedljiviju mašinu, svakako obratite paznju na oznake A+, A++ i A+++. Ovo znači da su jako efikasne u štednji energije prema standardima Evropske unije. Pored toga, mnoge mašine imaju i eko program pranja suđa, što će i dodatno uštedeti struju!

Kada su u pitanju masne šerpe i lonci, oni moraju da stoje potopljeni u vodi kako biste ih bolje očistili, a taj prizor nakupljenog suđa doprinosi neurednom izgledu cele kuće!

Mašina zasigurno troši manje vode nego kada sudove peremo ručno. Naša procena potrošnje vode kada pustimo slavinu i nije baš tačna, tako da za samo pet minuta može da isteče više vode nego što mašina koristi tokom celokupnog ciklusa pranja! 

Ako želite dodatno da uštedite, postoje recepti za prirodne tablete za pranje suđa, koje možete napraviti od jednostavnih sastojaka koje svako ima u kući!

Nemojte se plašiti zvuka mašine za suđe i razmišljati kako je to zvuk potrošenog novca! Opustite se, i uradite nešto za sebe dok ova mašina radi svoj posao.

Foto: Pexels

Sudovi će biti neuporedivo čistiji

Sigurno znate one dosadne fleke od kamenca koje se pojavljuju na čašama ako ih odmah ne obišete, ili osećaj masne šerpe iako ste porošili priličnu količinu detrdženta i vode dok ste je prali? To će biti prošlost ako kupite jednu mašinu za sudove!

Mašina za pranje posuđa ima grejače koji će grejati vodu i tako osigurati glanc čiste sudove! 

Temperatura vode može dostići i do 90 stepeni Celzijusa, a svakako je nemoguće ručno prati sudove toliko toplom vodom. Postoje programi i za jako zaprljano suđe i možete se pozdraviti sa masnoćom! Pored toga, tu su i programi za nežno pranje posuđa od stakla, tako da će čaše zaista sijati!

Zbog programa koji peru na visokim temperaturama, i bakterije će biti efikasnije uklonjene!

Međutim, postoje neki sudovi koje nikako ne treba prati u mašini, bilo da je razlog što mogu oštetiti mašinu, ili zbog samog posuđa koje može promeniti svoju strukturu.

Sprečava pojavu nereda u kuhinji

Iako sama mašina zauzima mesta, ipak sprečava nered u sudoperi.

Posle svakog obroka ili spremanja hrane, jednostavno stavite sudove u mašinu i vaša sudopera će biti prazna i čista! Pored toga, skupljanje suđa u sudoperi može da izazove neugodan miris i razvoj baketrija, a to nikako nije prijatno.

Mašine za suđe imaju program ispiranja, koji će za samo par minuta isprati svo posuđe koje se unutra nalazi. A ako mašina nije puna i ne želite još uvek da je palite, ovaj program ispiranja će osigurati da se suđe unutra ne usmrdi.

Mašine mogu biti u različitim bojama, i mogu se lako uklopiti u izgled vaše kuhinje, tako da mogu postati skroz neprimetne.

Ovo su bili neki od razloga zašto je dobro kupiti mašinu za pranje suđa. Pored svih navedenih razloga, imajte na umu da će i vaše ruke biti nežnije jer neće biti u kontaktu sa vrelom vodom i jakim detrdžentima. Takođe, sigurni smo da neće biti porodičnih svađa čiji je red za pranje sudova, ko je prao prošli put, i slično. Samo treba ubaciti sve sudove i tabletu, pritisnuti dugme, i uživajte u slobodnom vremenu koje vam je ova mašina pružila!

Zatvoreno za komentare.