Završen Limenka Teatar Fest u sjajnoj atmosferi

Završen Limenka Teatar Fest u sjajnoj atmosferi

Ovogodišnje izdanje Limenka teatar fest-a, koje je održano u Somboru (30.08-03.09.), ostaće zapamćeno po sjajnom repertoaru i zabavi za najmlađe, ali i po izuzetnim rezultatima kada je reč o reciklaži i edukaciji. Tokom pet dana trajanja festivala sakupljeno je neverovatnih 38.250 iskorišćenih limenki za piće koje su ušle u proces reciklaže, podeljeno je blizu 1.260 knjiga i 4.000 edukativnih predmeta i razglednica na Limenkica bazaru. 

Foto: V. Veličković

Zabaleženo je veliko interesovanje publike, a za svaku od sedam predstava tražila se karta više. Da podsetimo tokom pet dana trajnja festivala u Narodnom pozorištu Sombor prikazane su predstave iz šest država - Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Srbije i dalekog Perua, koje su odabrale selektorka Ana Zdravković, glumica i rediteljka i glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa.

Ovogodišnje izdanje “Limenka teatar festa”, kao i prethodno, karakteriše spoj pozorišta i ekologije, reciklaže i druženja. Festival je nastao s idejom da edukuje najmlađe o važnosti očuvanja planete zemlje i to na i praktičan način. Ulaznice za festivalske predstave nisu mogle da se kupe za novac, već je bilo potrebno da se sakupi bar pet iskorišćenih limenki za piće koje su se menjale za ALU COIN, prvu ekološku valutu na svetu, načinjenu od aluminijuma, sa kojom su se kupovale ulaznice.

Manifestacija je održana uz podršku kompanije Ball packaging i projekta "Svaka limenka se računa" koji aktivno rade na promociji reciklaže aluminijumskih limenki za piće, jer je to materijal koji može neograničen broj puta da se reciklira sa minimalnim gubicima. Ideja je da se mladi edukuju po tom pitanju, kako bi se povećala stopa cirkularnosti i reciklaže aluminijumske ambalaže za piće, smanjio otpad i samim tim dao konkretan doprinos očuvanja životne sredine.

Naftna industrija Srbije takođe je podržala festival, a zahvaljujući tome što su prazne limenke prikupljane na četiri  NIS Petrol pumpe u Somboru, djaci četvrtaci gledali su prvog dana nove školske godine jednu od predstava festivala.

“Limenka teatar fest” nastao je kao korak dalje u razvoju programa Limenkica ulaznica koji postoji od 2009. godine. Dečje pozorište “Čarapa”, Udruženje Eko art i Škola plus idejni su tvorci ovog projekta koji već 14 godina okuplja decu, roditelje, mlade, njihove bake i deke koji se kroz razne programe edukuju o zaštiti životne sredine i reciklaži. Za 14 godina, kroz programe je prošlo 80.000 dece i roditelja, a prikupljeno je preko pola miliona limenki za piće, koje su reciklirane.

Zatvoreno za komentare.