Žiri glavnog programa 51. FEST-a

Žiri glavnog programa 51. FEST-a

O nagradama glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a odlučivaće međunarodni žiri kojim predsedava Jelena Mitrović, a ostali članovi su - Jovana Stojiljković, Petar Benčina, Vinko Brešan i Laza Razanajatovo.  Petočlani glavni žiri odlučivaće o sledećim nagradama: Beogradski pobednik za najbolji film FEST-a, najbolja režija, muška i ženska uloga, scenario i najbolji debi. U konkurenciji je 17 filmova iz 15 država.

Foto: FEST

Jelena Mitrović (45) je filmski producent i vanredni profesor na FDU u Beogradu. Producirala je više od 20 dugometražnih filmova među kojima su - "Klopka", "Besa", "Klip", "Krugovi" i "Otac". Ovi filmovi ostvarili su značajan međunarodnu uspeh. Prikazani su na više od 800 festivala širom sveta i osvojili više od 200 međunarodnih filmskih nagrada. Izabrana je za člana prestižne internacionalne mreže Producer's on the Move na filmskom festivalu u Kanu 2010. godine. Član je Evropske filmske akademije i Upravnog odbora producentske mreže Ace Producers. Radi u producentskoj kući "Baš čelik" .

Jovana Stojiljković (30), srpska pozorišna, filmska i TV glumica, jedna je od najtalentovanijih dramskih umetnica svoje generacije. Proslavila se u serijama “Vera”, “Južni vetar", "Senke nad Balkanom", "Područje bez signala" i "Jutro će promeniti sve", koja joj je donela nagradu "Milena Dravić" (Fedis). Dobitnica je i mnogih drugih prestižnih priznanja - za ulogu u filmu "Panama" nagrađena je na festivalima Sinema siti u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu i Filmski susreti u Nišu. Stalni je član pozorišta Atelje 212.

Petar Benčina (38), srpski pozorišni, filmski i TV glumac koji je srca publike osvojio ulogom u filmu "Toma". Popularnost je stekao ulogama u serijama "Pogrešan čovjek", "Komšije", "Žigosani u reketu" i "Državni službenik". Stalni je član Beogradskog dramskog pozorišta i laureat njihove nagrade "Tatjana Lukjanova" za višegodišnji doprinos pozorišnom životu Srbije.

Vinko Brešan (59) je međunarodno priznati hrvatski filmski reditelj poznat po originalnom rediteljskom pristupu i crnohumornim ostvarenjima. Sa prvim dugometražnim filmom, "Kako je počeo rat na mom otoku" (1996), osvojio je priznanja u Puli i na Festivalu istočno-evropskog filma u Kotbusu. Drugo ostvarenje, "Maršal" (1999), donelo mu je nagradu za režiju u Karlovim Varima, a treći film "Svjedoci" (2003) devet odličja sa festivala u Berlinu, Karlovim Varima, Jerusalimu, Rimu, itd. Godine 2008. snimio je "Nije kraj", prvi posleratni film u hrvatsko-srpskoj produkciji. Od 2004. je direktor Zagreb filma.

Laza Razanajatovo je reditelj, scenarista i producent. Predsednik je Sveafričkog saveza scenarista i reditelja (APASER) i aktivno uključen u projekte zazaštitu prava afričkih autora. Osnivač je i direktor Susreta kratkometražnog filma Madagaskara. U poslednjih 15 godina producirao je filmove većine mladih madagaskarskih reditelja. Do sada je bio član žirija brojnih filmskih festivala (Berlin, Kenija, Tunis).

Zatvoreno za komentare.