3 predloga Bila Gejtsa za borbu protiv korone

3 predloga Bila Gejtsa za borbu protiv korone

Zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo, prvi je od tri koraka koja predlaže američki milijarder Bil Gejts u borbi sa COVID-19.

Foto: Shutterstock

Gejts upozorava da su Sjedinjene Držžave propustile priliku da idu korak ispred korona virusa, ali, u autorskom tekstu za Vašington post, kaže da još nije kasno da se donesu važne odluke od kojih će zavisiti ne samo oporavak ekonomije, već i činjenica koliko će još Amerikanaca morati da sahrani svoje bližnje usled COVID-a.

Iz razgovora sa brojnim stručnjacima i liderima u Vašingtonu i širom SAD zaključio je, kaže američki milijarder, da je potrebno poduzeti tri koraka.

Prema njegovim rečima, potreban je dosledan nacionalni pristup gašenju problema, potom povećanje obima testiranja i kao treće jedinstvena baza podataka zasnovana na nauci iz koje će se raditi na razvoju vakcine.

- Uprkos pozivima stručnjaka i zvaničnika u nekim državama plaže su i dalje otvorene; u drugima, su restorani i dalje prepuni. Neki mogu slobdno da putuju, gde i kako hoće, upravo kao i virus - navodi Gejts i dodaje da je sve to recept za katastrofu.

Foto: Shutterstock

Suosnivač Majkrosofta dodaje da je zato važno poštovati naredbe - zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo - što bi, kako smatra, moglo potrajati 10 nedelja ili više.

Prema njegovim rečima, ljudima mora biti jasno ko i kada radi, jer će svaka konfuzija produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i izazove više smrti.

Drugi korak, kako dodaje, odosi se na to da savezna vlada mora da pojača testiranje, Potrebno je, navodi daleko više testova, rezultati moraju biti objedinjeni, kao i baza potencijanih volontera za klinička ispitivanja.

Kaže da ima napretka u metodama testiranja, poput brisa za samotestirajne koji je razvila Mreža za procenu coronavirusa u Sijetlu, a koji omogućava pacijentima i da izbegnu opasnost da im zdravstvni radnik prenese infekciju.

Nadam se da će se ova i druge inovacije u testiranju uskoro šširom zemlje povećati mogućnost lečenja.

Foto: Shutterstock

Treba se držati procesa koji funkcioniše, poručuje američki milijarder i dodaje da je važno pokretati paraleno više procesa i javnost obaveštavati o tome.

- Da bismo bolest priveli kraju, potrebna će nam biti sigurna i efikasna vakcina. Ako radimo sve kako treba, mogli bismo je imati za manje od 18 meseci - navodi američki bzinismen i kaže da je proizvodnja vakcine samo pola bitke. Da bismo zaštitili Amerikance i ljude širom sveta, moračhemo da proizvedemo milijarde doza.

Gejts podseća da je u 2015. godini, pozvao svetske lidere da se pripreme za pandemiju na isti način na koji se pripremaju za rat - pokretanjem simulacija kako bi se pronašli pukotine u sistemu.

"Kao što smo videli ove godine, pred nama je dug put. Ali i dalje verujem da ako sada donesemo ispravne odluke, informisane naukom, podacima i iskustvom medicinskih stručnjaka, možemo spasiti živote i vratiti zemlju tamo gde je bila - navodi Gejts.