5 citata Isidore Sekulić o ženama i životu

5 citata Isidore Sekulić o ženama i životu

Antun Gustav Matoš, hrvatski pesnik i esejista, kad se prvi put susreo sa književnim stvaralaštvom Isidore Sekulić pomislio je da se iza njenog imena krije „muškarac rafinovane, ženske osećajnosti što nas mistifikuje ženskim pseudonimom”.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Apsolvent srpskog jezika (@casovi_srpskog_i_engleskog_kg)

I zaista, Isidora je, u to vreme kada su razlike između načina života muškaraca i žena bila izraženije, više naginjala ovom prvom. Nije uživala u domaćinskim poslovima, poput čišćenja, pranja i peglanja. Izvori navode da se hranila po kafanama, a da je svoje učenice vodila na fudbalske utakmice.

Isidora nije bila toliko protiv žena, koliko protiv položaja koje su one imale u društvu. Povodom ženskih likova u Andrićevom delu napisala je:

- Primitivna, putena, jednolika žena je tu da bi je muškarac vijao, mamio, plašio, lovio i imao; ili da muškarcu pričini neko stradanje i tako krene u njemu pogano ili pravo junaštvo. Žene su sakrivene, sporedne, ispod života, i nisu ličnosti nego jedino pokretne snage.

Ovo su citati i poruke za koje je Isidora Sekulić smatrala da bi bili korisni:

1. "Žene danas smeju skoro sve što i muškarci, premda to uvek ne žele i uvek ne mogu."

2. "Radoznalost je strašna energija. Žene bi, dakle, trebalo pustiti u nauku. Ubrzo bismo znali da li ima ljudi na Marsu, i ujedno ko se od koga razvodi."

3. "Sve ukupno što čovek radi samo je priprema da se doživi ljubav."

4. "Život je kratak, ali trag od života može dugo trajati."

5. "Sloboda je nezavisnost, sreća je zavisnost od hiljadu sitnih sitnica."

Zatvoreno za komentare.