9 neverovatnih činjenica o životu Pabla Eskobara

9 neverovatnih činjenica o životu Pabla Eskobara

Od kućnog ljubimca nilskog konja, pa do strašne smrti, ovih devet fascinantnih činjenica otkrivaju kako je živeo kralj kokaina kojeg se svet plašio. Eskobar je nadmašio svakog narko bosa u istoriji, a za veoma kratko vreme postao je najmoćniji čovek na svetu. Na tom putu, radio je neke čudne stvari. 

1. Na svom ekstravagantnom imanju u Puerto Trifunu Eskobar je sagradio i privatni zoološki vrt u kojem je imao žirafe, nilske konje, slonove i druge životinje. 

2. Rođen je u Rionegru, u Kolumbiji 1949. godine. Otac mu je bio farmer, a majka učiteljica. Pre nego što je zagospodario tržištem narkotika, krao je i prodavao automobile.

3. U svojoj 27. godini oženio se Marijom Viktorijom Henao, koja je te 1976. imala samo 15 godina. Sa njom je dobio dvoje dece. Kada je Eskobar bio u bekstvu sa svojom porodicom, ćerka Manuela se razbolela, a on je navodno zapalio dva miliona dolara kako bi je ugrejao.

4. Kupio je avion kako bi mogao njime da prenosi svoj novac, a u gumama je čak krijumčario kokain. Piloti su za ovo krijumčarenje droge mogli da zarade i do pola miliona dolara na dan.

5. Kako bi uticao na izmenu zakona o izručenju, Eskobar je ponudio da otplati javni dug Kolumbije koji se tada procenjivao na 10 milijardi dolara. Mesečno je trošio oko 2.500 dolara na gumice kojima je vezivao novac.

6. Sedam godina za redom proglašen je od strane Forbsa za najbogatijeg čoveka na svetu počevši od 1987. godine. Procenjuje se da je bio "težak" oko 30 milijardi dolara. Tokom 80-tih godina vlasti su mu oduzele ogromnu flotu koja je uključivala 142 aviona, 20 helikoptera, 32 jahte i 141 nekretninu.

7. U bogatoj kolekciji aviona, helikoptera, brodova, Eskobar je imao čak i dve podmornice kojima je krijumčario kokain do Amerike.

8. Na vrhuncu karijere, Eskobar je krijumčario oko 15 tona kokaina svakog dana. Ipak, pomagao je siromašne, pa je dobio nadimak "Robin Hud". Donirao je novac crkvama, bolnicama, gradio je parkove i fudbalske terene.

9. Najveći Eskobarov strah je bila ekstradicija. Nikako nije želeo da život provede u američkom zatvoru. Svoje bogatstvo iskoristio je da uđe u kolumbijski kongres. Ubijen je u 44. godini. Pojedini spekulišu da se u stvari ubio. Sahrani u Medeljinu prisustvovalo je oko 25.000 siromašnih kojima je godinama pomagao.

Zatvoreno za komentare.