Zašto je Ajnštajn mislio da je Tesla bio pametniji od njega

Zašto je Ajnštajn mislio da je Tesla bio pametniji od njega

Albert Ajnštajn, teorijski fizičar i jedan od najznačajnijih naučnika 20. veka za života nije smatrao da je najpametniji čovek na svetu.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Albert Einstein (@alberteinstein) дана

Dobitnik Nobelove nagrade za formulisanje i objašnjenje fotoelektričnog efekta mislio je da je Nikola Tesla inteligentniji od njega.

Kada su novinari upitali Ajnštajna kako je biti najpametniji čovek na svetu, on je odgovorio: "Ne znam, pitajte Nikolu Teslu."

Srpski naučnik, pronalazač i inženjer zaslužan je za preko 700 pronalazaka, a najpoznatiji je po otkriću naizmenične struje. Takođe, njegov rad doprineo je napretku bežične komunikacije, lasera, h-zraka, radara, rasvete, robotike... 

Dva svetska naučnika se nisu slagala oko prihvaćene teorije relativiteta. Navodno je Tesla poslao pismo Ajnštajnu koje je glasilo: "Zahvalan sam tebi i drugima jer preko svojih pogrešnih teorija vodite ljude daleko od opasne rute koju ja sledim".

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Nikola Tesla (@nikolatesla.discoverer) дана

Tesla se, naime, oštro protivio ovoj teoriji i govorio da je u potpunosti besmislena. 

- Ta teorija je sakupila sve greške i neistine. Zaogrnula ih je u predivan matematički omot koji posmatrača fascinira i zamamljuje. Na takav način da posmatrači postaju sasvim slepi za ono što je u teoriji pogrešno.

Teorija relativnosti je kao prosjak zaogrnut u grimizni carski plašt, zbog kog ga neupućeni ljudi smatraju okrunjenom glavom.

Na kraju je zaključio da nijedna pretpostavka iz teorije relativiteta nije dokazana.