Džon Bon Džovi poznat je po svojoj muzici, ali ono što mnogi nisu znali je da je zapravo veliki humanitarac. Iako se u medijima uglavnom piše o njegovom muzičkom uspehu i privatnom životu, Bon Džovi ima i dva restorana u kojima ljudi slabih primanja ili beskućnici mogu doći besplatno da jedu, piše Brightside.
Foto: Shutterstock
Soul Kitchen je naziv neprofitne organizacije kojom upravlja Fondacija JBJ, institucija koju roker vodi, a koja drži nosi njegove inicijale. U Soul Kitchenu tanjiri nemaju cene, a oni koji žele, mogu da ostave donaciju od 20 dolara za rad kuhinje. Oni koji nemaju novca, kao i beskućnici, dobrodošli su da jedu u restoran i volontiraju u kuhinji.
Prema web stranici restorana, 51 posto obroka koje su do sada poslužili plaćeno je donacijama. Preostalih 49 posto bilo je pokriveno dobrovoljnim radom ljudi bez finansijskih sredstava. Zato je jedan od moto restorana: "Svi su dobrodošli za naš sto."
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Prvi od restorana otvorio je svoja vrata u oktobru 2011. godine, na području Red Banka u Nju Džersiju. Ovo je grad u kom je Bon Džovi rođen i po kom je imenovao svoj četvrti album objavljen 1988. godine. Drugi restoran otvoren je 2016. godine u blizini reke Toms, područja duboko pogođenog uraganom Sendi koji je potresao zemlju 2012. godine.
"Naša misija je oduvek bila da utičemo na pozitivne promene i da rešavamo pitanja gladi i beskućnika", objasnio je roker prilikom otvaranja svog drugog restorana. "Na našem jelovniku nema cena. Dakle, ako ste potrebni, sarađujte. To znači pospremanje stola, pranje suđa, rad u našim vrtovima i slično", dodao je.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
U Soul Kitchen nisu potrebne rezervacije stola. Gostima je dodeljen zajednički sto prema redosledu dolaska gde mogu da ručaju, čak i sa strancima. To socijalnu interakciju čini prirodnijom i lakšom za sve, bez obzira na njihove ekonomske uslove. A svi oni kojima je najpotrebniji topli obrok uvek imaju prednost.
Jelovnik se sastoji od tri niza inspirirana domaćom američkom kuhinjom i menja se svakih deset dana. Prvi niz sastoji se ili od supe ili salate. Glavno jelo obično se pravi sa belim ili crvenim mesom ili ribom, a dostupne su i vegetarijanske i bezglutenske opcije. Na kraju, tu je dezert koji zavisi od sezone. Obroci su pripremljeni hranljivim i organskim sastojcima iz samog vrta restorana, a farma je u vlasništvu nevladine organizacije.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Pored ova dva restorana, fondacija JBJ izgradila je domove u Filadelfiji za beskućnike, mlade ljude i ratne veterane. Takođe je finansirala izgradnju centra koji pomaže majkama tinejdžerkama i njihovim bebama i finansirala je sklonište za pružanje kreveta i medicinske pomoći beskućnicima.