5 najboljih uloga Brusa Vilisa

5 najboljih uloga Brusa Vilisa

Vest da se Brus Vilis povlači iz glume zbog toga što boluje od afazije, učinila je da ponovo postanemo svesni njegovog dugogodišnjeg doprinosa sedmoj umetnosti.

Poznati glumac je poslednje četiri decenije bio jedna od najvećih holivudskih zvezda, a za to vreme je stigao da se pojavi u nekim pravim filmskim remek-delima.

U slavu Brusa Vilisa, osvrnućemo se u narednim redovima na pet uloga koje su obeležili njegovu karijeru.

Die Hard (1988)

U akcionom klasiku Die Hard, Vilis igra Džona Meklejna, njujorškog policijskog detektiva koji odlazi u Los Anđeles s ciljem da provede Božić sa svojom porodicom i pomiri se sa svojom ženom.

On odlučuje da ovo drugo učini na kancelarijskoj proslavi u kompaniji Nakatomi gde radi njegova žena, međutim, njegov plan kvare teroristi koji upadaju na zabavu i uzimaju zaposlene za svoje taoce. Meklejna igrom slučaja nisu uhvatili, što će ih skupo koštati do kraja filma…

The Last Boy Scout (1991)

The Last Boy Scout je moderan noar film sa elementima akcije u kome Vilis tumači Džoa Halenbeka, depresivnog detektiva koji biva uvučen u zaveru koja uključuje gangstere, korumpirane političare i jednog naročito beskrupuloznog vlasnika sportskog kluba koji se takmiči u američkom fudbalu.

Pulp Fiction (1994)

U filmu Pulp Fiction proslavljenog reditelja Kventina Tarantina, Vilisu je poverena uloga Buča Kulidža, boksera koji je obećao mafijaškom bosu da će namerno izgubiti borbu kako bi ovaj zaradio od klađenja. On, međutim, odlučuje da prevari istog kriminalca i kladi se na sebe, što će ga dovesti u vrlo nezgodnu situaciju.

Twelve Monkeys (1995)

Twelve Monkeys je naučnofantastični film o zatvoreniku iz ne baš svetle budućnosti koga naučnici šalju nazad u prošlost da otkrije ko stoji iza smrtonosnog virusa koji je označio kraj civilizacije i zaustavi njegovo širenje. Glavnog junaka ovog filma, Džejmsa Kola, tumači Brus Vilis.

The Sixth Sense (1999)

U ovom veoma uticajnom trileru, Vilis igra Malkolma Kora, dečjeg psihologa koji za pacijenta ima Kola Sira, 9-godišnjaka koji tvrdi da može da razgovara sa mrtvima. The Sixth Sense je bio jedan od najuspešnijih filmova u Vilisovoj karijeri, a naročito je ostao u sećanju ljubitelja sedme umetnosti zbog velikog obrta na kraju filma.

Zatvoreno za komentare.