Buntovnica izuzetnog glasa - evo kako ćemo pamtiti Šinejd O'Konor

Buntovnica izuzetnog glasa – evo kako ćemo pamtiti Šinejd O’Konor

Irska pevačica Šinejd O'Konor, koja je preminula u 57. godini, rođena je 8. decembra 1966. godine u Dablinu, a ime je dobila po Šinejd de Valera, majci doktora koji je vodio porođaj njene majke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sinead O’Connor Fan Page (@sineadoconnorvault)

Debi album „The Lion and the Cobra“ izašao je 1987. godine i odmah se našao na svetskim listama. Drugi album „I Do Not Want What I Haven’t Got“ po objavljivanju je dobio sjajne kritike i postao je njen najveći uspeh, prodavši se u više od sedam miliona primeraka širom sveta.

Bilbord je njen singl „Nothing Compares To You“, koji je napisao Princ, proglasio brojem jedan u svetu 1990. godine.

Objavila je deset studijskih albuma, a pisala je i pesme za filmove, sarađivala sa mnogim drugim umetnicima i učestvovala na humanitarnim koncertima. Njeni memoari iz 2021. „Sećanja“ bili su bestseler, a prošle godine je film o njenom životu režirala Ketrin Ferguson.

Tokom svoje muzičke karijere bila je surovo iskrena o svom duhovnom putu, aktivizmu, društveno-političkim stavovima, ali i o borbi sa mentalnim problemima i traumama.

Latinska tridentska crkva, koju ne priznaje katolička crkva, zaredila je kao sveštenicu 1999. godine. Stalno je govorila o temama povezanim sa zlostavljanjem dece, ljudskim pravima, borbi protiv rasizma, zvaničnim religijama i ženskim pravima.

Prelazak u islam

Godine 2017. je promenila ime u Magda Davit, a nakon što je prešla u islam 2018. godine, opet je to učinila, sada u Šuhada Sadakvat, mada je nastavila da nastupa pod imenom koje je dobila po rođenju.

Ona je 1992. u emisiji Saturday Night Live pocepala fotografiju pape Jovana Pavla II u znak protesta zbog seksualnog zlostavljanja dece u katoličkoj crkvi. Pevala je a kapela verziju pesme „War“ Boba Marlija, i onda je prema kameri okrenula fotografiju pape dok je pevala reč „zlo“, nakon čega ju je pocepala, izgovorivši „Borite se protiv stvarnog neprijatelja“, dok je bacala njene deliće pred kamere.

Pošto je prešla u islam, Šinejd je o nemuslimanima rekla da su „odvratni“, kritikujući hrišćanske i jevrejske teologe.

„Ono što ću reći je tako rasistički da nikada nisam mislila da bi moja duša mogla to da oseti. Ali, iskreno, ne želim nikada više da provodim vreme sa belcima (ako se tako zovu nemuslimani). Ni u jednom trenutku, ni iz jednog razloga. Odvratni su“, napisala je u novembru 2018. na Tviteru.

Kasnije tog meseca O’Konor je kazala da je to napisala u pokušaju da primora Tviter da joj ukine nalog. U septembru 2019. izvinila se, navodeći da je bila podstaknuta islamofobijom kad je to napisala.

Mentalni problemi

U oktobru 2007. Šinejd O'Konor je objavila u emisiji Opre Vinfri da joj je dijagnostikovan bipolarni poremećaj 4 godine ranije i da je pokušala samoubistvo na njen 33. rođendan 8. decembra 1999. godine.

Takođe joj je dijagnostikovan složeni post traumatski stres poremećaj i granični poremećaj ličnosti.

Godine 2017. je priznala da je bila žrtva porodičnog nasilja, da ju je majka maltretirala, te da je i tada razmišljala o samoubistvu.

„Imala je sobu za mučenje i bila je osoba koja je uživala da nanosi bol drugima. Morala sam stalno da ponavljam kako ne vredim ništa i da sam ja niko, ako bih odbila to da govorim, onda bi me tukla“, govorila je legendarna pevačica.

Od majke je pobegla kada je imala 13 godina, a šest godina kasnije majka joj je poginula u saobraćajnoj nesreći. Pevačica je u intervjuu rekla kako je na isti pristala jer želi svima da kaže da nije luda nego da je žrtva porodičnog nasilja.

Muzička karijera

Singl sa prvog albuma „Mandinka“ bio je veliki radio hit u SAD. U svom prvom poljavljivanju na američkoj televiziji otpevala ga je 1988. u „Kasno uveče sa Dejvidom Letermanom“.

Kazala je da su na njen prvi album najviše uticali Bob Dilan, Dejvid Bouvi, Bob Marli, Siouxsie and the Banshees i Pretendersi.

Njen drugi album „I Do Not Want What I Haven’t Got“ iz 1990. NME je proglasio za drugi najbolji album godine.

Dobila je priznanja za svoj glas i originalne pesme. Takođe je bila primećena zbog svog izgleda – njen prepoznatljiv znak bila je obrijana glava, često ljute ekspresije i ponekad neuobičajeno odevanje.

„Ne činim ništa da bi izazvala nevolje. Prosto se dešava da ono što radim prirodno izaziva nevolje. Ponosna sam što sam izazivač nevolja“, izjavila je 1991.

Najpoznatiju pesmu sa tog albuma „Nothing Compares To You“ napisao je Princ, koji ju je prvobitno otpevao i objavio na svom albumu „The Family“.

Te iste 1990. godine bila je i kritikovana nakon što je izjavila da neće nastupati ukoliko američka himna bude puštana pre njenih koncerata. Frenk Sinatra je pretio da će je „isprašiti“.

U junu 2021. objavila je da se momentalno povlači iz muzičke industrije. Njen poslednji studijski album „No Veteran Dies Alone“ trebalo je da izađe 2022, a ona je izjavila da neće ići na turneju da ga promoviše.

„Objavljujem povlačenje sa turneja i iz muzičkog biznisa. Starim i umorna sam. Tako da je vreme da ‘okačim kopačke o klin’, jer sam stvarno dala sve od sebe. ‘No Veteran Dies Alone’ biće moj poslednji album. I više neće biti turneja ni promocija“, napisala je tada na Tviteru.

Nekoliko dana kasnije, Šinejd O'Konor je povukla tu objavu, navodeći da je to bila njena reakcija na bezosećajni intervju, i da će ići na već zakazanu turneju u 2022. godini.

Samoubistvo sina

Međutim, 7. januara 2022. njen sin Šejn, jedan od njeno četvoro dece, izvršio je samoubistvo u 17. godini.

Ona je nakon toga odlučila da otkaže turneju, a njen album No Veteran Dies Alone odložen je na neodređeno.

Nakon smrti sina objavila je niz uznemirujućih statusa nakon kojih ju je policija odvezla u bolnicu.

„Odlučila sam da sledim svog sina. Nema smisla da živim bez njega. Sve što dotaknem, uništim. Živela sam samo zbog njega, a sada ga nema. Uništila sam svoju porodicu. Moja deca ne žele da me vide. Ja sam us*ana osoba. A vi svi mislite da sam fina jer znam da pevam. Nisam“, napisala je Šinejd O’Konor.

Ubrzo se izvinila zbog svojih reči.

„Žao mi je, nije trebalo to da kažem. Sada sam sa policajcima na putu za bolnicu. Žao mi je što sam vas sve uznemirila. Izgubljena sam bez svog deteta i mrzim samu sebe. Bolnica će mi pomoći na neko vreme. Ali pronaći ću Šejna, ovo je samo kratko odlaganje“, poručila je neutešna pevačica na Tviteru.

U svom poslednjem tvitu, O’Konor je objavila fotografiju sina Šejna i napisala: „Od tada živim kao polumrtvo biće. On je bio ljubav mog života, svetiljka moje duše.“

Izvor: N1

Zatvoreno za komentare.