Reči Fredija Merkjurija koje će zauvek ostati upamćene

Reči Fredija Merkjurija koje će zauvek ostati upamćene

Fredi Merkjuri, univerzalno poznat kao jedan od najboljih rok izvođača svih vremena, živeo je dok nije postao legenda. 

Foto: Wikipedia

Njegov uzbudljiv život ga je načinio time, od studenta umetnosti, do frontmena jednog od najboljih bendova ikada i uspešnog solo umetnika i tekstopisca 80-tih godina prošlog veka.

O detinjstvu

Fredi se rodio kao Farok Bulsara, 5. septembra 1946, u Zanzibaru, koji je tada bio deo britanskog Komonvelta, a sada je deo Tanzanije. Njegov otac je radio za vladu kao državni službenik.

"Roditelji su mi bili jako strogi. Mislili su da je internat najbolji za mene. To okruženje mi je dosta pomoglo, zato što me je naučilo kako da se brinem sam o sebi od mladosti, i da budem odgovoran. Pretpostavljam da je to bio preokret u vaspitanju."

Fakultet umetnosti

"Išao sam u umetničku školu Iling u Londonu, godinu dana nakon što je Pit Taunsend (gitarista grupe "The Who") otišao. Muzika je bila sporedni položaj za sve što smo radili, a škola je bila muzički centar života.

Stekao sam diplomu i u to vreme sam mislio da ću izaći kao slobodan umetnik. Radio sam to nekoliko meseci, ali tada sam pomislio: Bože moj, učinio sam dovoljno. Zanimanja jednostavno nije bilo tamo."

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Freddie Mercury (@freddiemercury) дана

Počeci grupe Queen

"Rano sam smislio ime "Queen". Ne bi mogao da bude "King"; nema isti zvuk ili auru kao Queen. Bilo je to vrlo kraljevsko ime i zvučalo je sjajno. Snažan je, vrlo univerzalan i neposredan naziv. Imao je puno vizuelnog potencijala i bio je otvoren za sve vrste interpretacija.

Osećam da se naziv Queen u to vreme zapravo uklapao. Davao se mnogim stvarima, poput pozorišta, i bio je sjajan. Bio je vrlo pompezan, sa svakakvim konotacijama. Toliko je značilo. To nije imalo samo jedno značenje. Sigurno sam bio svestan gej konotacija, ali to je bila samo jedna od stvari."

Probijanje 'Bohemian Rhapsody'

Nakon tri hvaljena albuma - Queen (1973), Queen II i Sheer Heart Attack (oba 1974) - Queen je postao međunarodni fenomen svojim albumom A Night At The Opera (1975), koji je sadržavao šestominutno remek-delo 'Bohemian Rhapsody'.

Merkjuri, koji je rekao kako je "gotovo odbio pesmu", rekao je kako je singl, koji je objavljen 31. oktobra iste godine, označio prekretnicu.

"To je stvarno bilo kad je vulkan "Queen" eksplodirao!" Rekao je Merkjuri. "Taj singl se prodao u milion i četvrtinu miliona primeraka samo u Britaniji, što je neverovatno. Zamislite samo sve one bake kako trpe tu pesmu!"

Čuveni nastup na Live Aid-u

Nastup grupe Queen na Live Aid festivalu na stadionu Vembli, 13. jula 1985., nije se samo uvrstio kao događaj šokiranja sveta, već i jedan od najvećih koncerata svih vremena. Bilo je to značajno dostignuće za bend.

"Što se mene tiče, radim to iz ponosa", rekao je Fredi. "Nešto je na šta moram da budem ponosan: zapravo sam sa svim najvećim zvezdama - i mogu da učinim nešto vredno. Da, ponosan sam više od svega."

Nepokolebljiva iskrenost

Merkjuri je rekao da je za vreme nastupa bio krajnji "ekstroverta", ali otkrio je kako je "iznutra potpuno drugačiji čovjek". Opisao je sebe kao nekog "ko se pretvara", priznajući da je "vrlo napeta osoba" sa nesigurnošću o "načinu na koji mu zubi štrče".

Obožavao je da gleda filmove i sluša muziku - i bio je dovoljno bogat da zaposli svog kuvara - ali rekao je da jedva ikada čita knjige "jer misli da je to gubljenje vremena". Otvoreno je razgovarao o svojoj ljubavi prema dugogodišnjoj prijateljici Meri Ostin.

"Otvorio sam joj se više nego bilo ko drugi. Zajedno smo prošli kroz brojne uspone i padove, ali to je našu vezu još više ojačalo", rekao je pevač.

O smrti

Početkom 1987. dijagnostikovan mu je AIDS; u roku od pet godina bio bi mrtav.

U godinama koje su usledile radio je sa strašću i predanošću u žaru kreativnosti koji će proizvesti dovoljno materijala za tri albuma Queen: The Miracle (1989), Innuendo iz (1991) i Made In Heaven, objavljeni nakon njegove smrti.

Zanimljiva činjenica: Kada je tokom 1991.godine snimana pesma 'Show Must Go On', Fredi je toliko bio izlomljen bolešću da je gitarista grupe Queen, Brajan Mej, mislio da Fredi ne može da odradi pesmu, na šta je Fredi brzinski popio čašicu votke i rekao:"Je***o ću uraditi to, dušo". I snimio pesmu sa neverovatnom lakoćom.

Fredi, kome je bilo 45 godina kad je umro, 24. novembra 1991., uvek je filozofski razmišljao o kraju života. "Ne očekujem da doživim starost i uopšte me to ne zanima", rekao je.

"Svakako nemam nikakve težnje da živim do 70. Bilo bi tako dosadno. Biću uveliko mrtav. Neću biti ovde... što se mene tiče, živeo sam punim plućima i ako sutra umrem, briga me. Živeo sam. Zaista sam sve uradio u životu."

Nadahnuće filmom

Nakon što je zaradio više od 900 miliona dolara na svetskoj kasi, film 'Boemska rapsodija', u glavnoj ulozi oskarovca ​​Ramija Maleka, postao je najcenjeniji muzički omaž svih vremena.

Fredi je predvideo da će se njegov život pretvoriti u film. "Vidim kako jednog dana zapravo imam film iz moje životne priče, u kojem bih imao ključnu ulogu", rekao je Merkjuri. "Možda sam ne bih igrao glavnu ulogu. Dragi moji, ono što sam radio u životu... biće potpuno ocenjeno sa tri X, rekao sam vam!"

Zatvoreno za komentare.