Kako je govorio naš čuveni i voljeni Gaga Nikolić

Kako je govorio naš čuveni i voljeni Gaga Nikolić

Dragan Gaga Nikolić je rođen 20. avgusta 1943., a preminuo 11. marta 2016. godine, nakon duge i teške bolesti.

Foto: Pinterest

"Moji su se snovi ispunili. Kao glumac verovao sam u sebe, imao sam želju da pobedim, ali i da pobedim sebe. A i to može da bude opasno – ako ti se ispune svi snovi, postane dosadno. Meni još nije dosadno. Ja sam kroz čitavu karijeru nastojao da, na neki način, u sebe utkam ono što je pisalo na špici prvog filma u kome sam igrao. A pisalo je: I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem."

Ovako je govorio Dragan Nikolić, naš čuveni glumac i ikona jednog vremena. 

Zbog svog stila glume okarakterisan je kao Šmeker sa karakterom gospodina. Rođen je i odrastao u Požarevačkoj ulici na Crvenom krstu. Evo šta je on kazao o svom odrastanju.

"Detinjstvo sam proveo na Crvenom krstu. Bilo je to doba bez televizije, ako se to danas uopšte može zamisliti, a na Krstu beše pozorište, bioskop i sportsko društvo. Kada sam se krišom, prvi put, okešao na prozor ondašnjeg savremenog pozorišta (danas Beogradsko dramsko, prim. nov.), ostao sam bez daha ugledavši našminkane i kostimirane glumce, spazivši neki drugi svet. Kasnije sam odlazio da gledam poneku predstavu. Sećam se, kad sam se vraćao kući posle ‘Plači voljena zemljo’, bilo je to oko 11 uveče, srela me razredna i izgrdila što sam tako kasno na ulici. Sutradan me ukorila pred celim razredom."

Apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Prva značajnija uloga bila je u filmu iz 1967. godine, Kad budem mrtav i beo kao Džimi Barka. Za ovaj film je i nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968,

Tokom svoje karijere ostvario se u ogromnom broju (oko 170) glavnih i sporednih uloga na filmu, a neke koje se istuču su: Horoskop (1969), Bube u glavi (1970), Bez reči (1972), Kičma (1975), Nacionalna klasa (1979), Ko to tamo peva (1980), Banović Strahinja (1981) gde je za ulogu Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, Nešto između (1983), Balkan ekspres (1985), Obećana zemlja (1986), Poslednji krug u Monci (1989). Veliku popularnost kod publike doneo mu je lik Prleta iz televizijskih serija i filmova Otpisani (1974) i Povratak otpisanih (1976), kao i šou program Obraz uz obraz, gde je nastupao sa suprugom Milenom Dravić.

Foto: Instagram

Ono što je zanimljivo, jeste da je on svoju suprugu, Milenu Dravić, upoznao tokom snimanja filma Horoskop 1969. godine, a da su se venčali tajno, i to u pauzi snimanja filma Kako su se volele dve budale, tri godine kasnije, odnosno 1972. godine. Kuma na njihovom venčanju bila je poznata glumica, njegova koleginica sa Akademije, Seka Sablić. 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Ukoliko niste znali, biokop u ustanovi kulture Parobrod nosi ime po njemu od maja 2016. godine, a u oktobru prošle godine u Vrnjačkoj Banji mu je podignut spomenik u prirodnoj veličini. On je takođe dobitnik svih značajnijih filmskih nagrada, spomenućemo samo neke:

- Nagrada za životno delo Pavle Vuisić na filmskim susretima u Nišu 2007. godine
- Izvanredna nagrada za glumu Draganu Nikoliću na festivalu Zemun fest Beograd, 1996. godine
- Nagrada Zlatna Arena za ulogu turskog pljačkaša Vlah-Alije u filmu Banović Strahinja 1981. godine
- Nagrada Car Konstantin za ulogu u filmu Nacionalna klasa 1979. godine
- Story award, nagrada za najharizmatičnijeg muškarca 2009. godine
- Nagrada Zlatni pečat, Jugoslovenska kinoteka, Beograd 2013. godine

Pogledajte i neke od citata koje je rekao Dragan Gaga NIkolić:

"Nikoga ne vučem za rukav, ali tražim poštovanje, isto ono koje imam sa onima sa kojima radim."

"Sam po sebi sam epoha."

"Jednostavan sam u stvarnom životu."

"Ne razvodite se preko novina, ne šaljite poruku partneru preko novina, pronađite svoju intimu."

"Sebi nikada nisam dozvolio da mislim da sam najbolji ili na neki način veliki. Mislim da je to svojstvo budala-verovati da si neko drugi."

"Živeo sam u istom kraju sa Ciganima, ne pravim socijalne razlike, da li je neko siromašan ili bogat, crn ili beo."

"Gluma je prikupljanje pažnje na sebe."

"Borba. Ne predati se. Zašto. I kome?"

Zatvoreno za komentare.