Evo u čemu je tajna uspeha Ilona Maska

Evo u čemu je tajna uspeha Ilona Maska

Kako južno-afričko-američkom milijarderu polazi za rukom da istovremeno upravlja velikim projektima i kompanijama? Evo u čemu je tajna uspeha Ilona Maska.

Foto: Shutterstock

Ime Ilona Maska vezuje se za projekte koji donose velike, revolucionarne promene u oblasti tehnologije.

Milijardera poznajemo kao osnivača kompanije Tesla, koja je u kratkom roku preuzela od Tojote titulu najvrednije automobilske korporacije na svetu, a posle istorijskog leta američkih astronauta u svemir, njegovo čedo SpaceX postaje mega-brend.

Ali to nije sve… Mask radi na još projekata u drugim kompanijama, koje je osnovao, a bave se rešavanjem problema saobraćajnih gužvi (kopanjem podzemnih tunela), razvojem moždanih implanata koji će omogućiti komunikaciju čoveka i mašine, kao i proizvodnjom “čiste energije” putem solarnih ploča, piše Objektiv.

Od softvera do mehanike

Kada pogledate sve navedeno, postavlja se pitanje kako Mask uspeva da se dovoljno i kvalitetno posveti svim projektima i kompanijama, u koje je uloženo pravo bogatstvo?

Neko bi pretpostavio da je njegovo znanje u tim oblastima minimalno ili površno, ali inženjer i bivši astronaut Garet Rejsman, koji je godinama radio u kompaniji SpaceX, tvrdi da je Mask itekako upućen u svaki detalj istraživanja.

“Tokom svoje karijere radio sam sa izuzetno pametnim ljudima, ali su to bili specijalisti u jednoj oblasti. Mask je sposoban da sa svojim top inženjerima priča o najrazličitijim stvarima, od softvera do mehanike”, objasnio je Rejsman.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Elon Musk Now (@elonrmuskk) дана

Podela radne nedelje

Kako Masku uspeva da se fokusira na toliko različitih i zahtevnih stvari, a da ima dovoljno vremena za odmor (spava u proseku 6 sati) i svoju porodicu?

U jednom od intervjua, koji je dao 2013. godine, otkrio je svoj sistem koji mu omogućava da se prebacuje s jednog na drugi projekat bez problema, zadržavajući energiju i potrebnu kreativnost, prenosi Inc.

Svoju radnu nedelju, koja traje 7 dana, Mask je podelio između dve najvažnije kompanije, i to na sledeći način:

Ponedeljak: SpaceX

Utorak: Tesla

Sreda: Tesla

Četvrtak: SpaceX

Petak: SpaceX

Subota: Tesla

Nedelja: Tesla ili SpaceX

On je istakao da je raspored podložan promenama, u slučaju nekog važnog i zahtevnog projekta, ali suština ostaje ista.

Kvalitetno vreme za rad

Dakle, Mask posvećuje radni dan isključivo jednom projektu, odnosno, kompaniji, ne razmišljajući o drugim stvarima. Na taj način, ostaje fokusiran na izazove i njihovo rešavanje.

Naravno, malo ljudi vodi više multinacionalnih kompanija istovremeno, ne radi sedam dana u nedelji i nema obaveza koliko Ilon Mask, ali bi sistem američkog milijardera mogao da se primeni i u životima “običnih smrtnika”.

Određivanje dana u nedelji za rad na jednom projektu ostavlja prostor za kvalitetan “brejnstorming”, bez gubljenja energije na “multitasking” i stalno prebacivanje s jednog na drugi zadatak.