Fredi Merkjuri - 10 zanimljivosti o njemu koje verovatno niste znali

Fredi Merkjuri – 10 zanimljivosti o njemu koje verovatno niste znali

5. septembra 1946. rođen je Farok Bulsara, fanovima popularne muzike poznatiji kao Fredi Merkjuri. U narednim redovima saznaćete neke činjenice iz života pokojnog pevača grupe Kvin, sa kojima možda niste bili upoznati.

Rođen je na Zanzibaru

Fredijev otac je radio za Britansku kolonijalnu službu na Zanzibaru (sadašnjoj Tanzaniji), kada se slavni pevač rodio u Stoun Taunu u ovoj zemlji.

Njegova porodica pripadala je Parsi etničkoj zajednici, čiji pripadnici danas uglavnom žive u Indiji.

Foto:Shutterstock

On je promenio svoje ime 1970.

Kada je oformljena grupa Kvin 1970. godine, Farok Bulsara je odlučio da promeni svoje ime u Fredi Merkjuri.

Njegovi drugovi su ga već zvali Fredi još od perioda kada je pohađao školu za dečake u blizini Mumbaja.

Bio je pasionirani kolekcionar poštanskih maraka

Merkjurijeva kolekcija poštanskih maraka koje je tokom detinjstva nabavio u Zanzibaru, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu i Monaku, bila je jedna od njegovih retkih stvari koja je ostala u posedu njegove porodice nakon smrti pevača.

Godine 1993, međutim, kolekciju je otkupio Britanski poštanski muzej.

Merkjuri je svojevremeno radio kao nosač prtljaga

Pre nego što je postao idol masa, slavni pevač grupe Kvin je imao prilično neglamurozan posao.

On je, naime, bio zaposlen na londonskom aerodromu Hitrou, gde je pomagao oko prtljaga.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Freddie Mercury (@freddiemercury)

On je dizajnirao logo grupe Kvin

Merkjuri je završio grafički dizajn na Iling Art Koledžu, što mu je pomoglo da dizajnira prepoznatljivi logo grupe Kvin.

Na njemu, između ostalog, možemo videti lavove, vile (device) i jednog raka, jer je Merkjuri želeo da članove benda označi njihovim horoskopskim znacima.

Bio je veoma stidljiv

Iako je na bini i u spotovima grupe bio veoma harizmatičan, Merkjuri je u svom ličnom životu bio dosta rezervisan, a prema navodima njegovih bliskih poznanika, i veoma stidljiv. To je i glavni razlog zbog koga je vrlo retko davao intervjue.

Mnogo je voleo mačke

U jednom trenutku ih je imao čak deset, a u knjižici svog prvog albuma Mr. Bad Guy, Merkjuri je napisao da ga posvećuje svojim ljubimcima Tomu, Oskaru i Tifani, kao i svim ljubiteljima mačaka širom sveta.

Napisao je pesmu "Crazy Little Thing Called Love" dok je bio u kadi

Tokom gostovanja u Nemačkoj, Merkjuri je u svojoj hotelskoj sobi uživao u toploj kupki. Tada je došao na ideju da napiše pesmu po uzoru na Elvisove hitove i to je uradio za svega 10 minuta.

Pesma koju danas znamo kao Crazy Little Thing Called Love bila je prva numera benda Kvin koja se popela na vrh američke top liste.

Fredi je otkrio da boluje od side tek jedan dan pre njegove smrti

Popularni pevač i njegov menadžer su dugo čekali da izdaju saopštenje koje je trebalo da obavesti javnost da Merkjuri boluje od side.

To se dogodilo 23. novembra 1991, jedan dan pre njegove smrti.

Njegovoj bivšoj verenici je pripao najveći deo njegove zaostavštine

Mari Ostin, s kojom je Merkjuri bio u vezi od 1971. do 1976, dobila je 50% njegove imovine nakon pevačeve smrti, ali i isti procenat buduće zarade od njegove muzike.

Ona je ostala u dobrim odnosima sa Merkjurijem i nakon što su njih dvoje raskinuli, a on ju je do kraja života smatrao svojim jedinim pravim prijateljem, piše City Magazine.

 

Zatvoreno za komentare.