Hit Ledžer - godinama nakon smrti ostaje jedan od najintrigantnijih glumaca

Hit Ledžer – godinama nakon smrti ostaje jedan od najintrigantnijih glumaca

22. januara 2008. godine preminuo je australijski glumac Hit Ledžer, ali njegov život i dalje intrigira javnost. 

Foto: IMDb

Uprkos brojnim emotivnim lomovima, ostao je upamćen kao vanserijski talenat koga je rola genijalnog, ali i izopačenog Džokera navodno koštala života.

Čak je prikazan dokumentarac o životu tragično preminulog Hita Ledžera u kome je otkrivena i njegova šokantna poruka koju je napisao samo nekoliko meseci pre smrti.

Kratak segment filma "Heath Ledger: Too Young to Die", koji je deo nemačkog dokumentarnog serijala "Liebling der Götterhas", odavno kruži po internetu. U njemu Hitov otac Kim dozvoljava publici da vidi koliko je njegov pokojni sin bio posvećen ulozi u filmu "Mračni vitez" dopuštajući joj uvid u njegov dnevnik.

Video počinje tako što Kim otvara svesku i pokazuje beleške, crteže, fotografije iz stripa. Dnevnik stoji pored figure Oskara, koji je Hit dobio posthumno. U zapisima se vidi da je inspiraciju pronalazio u liku Malkolma Makdauela iz "Paklene pomorandže".

I dok se Kim približava kraju dnevnika, pojavljuje se prva slika njegovog sina u kostimu Džokera, a preko nje je markerom napisano: "Zbogom."

"Bilo mi je teško kada sam video ovo", rekao je vidno potresen Kim. Iako je Hitova smrt navodno bila slučajna, dnevnik otkriva da se borio s teškom, izopačenom ulogom i svojim emocijama.

"Zatvarao se u hotelsku sobu i tamo je provodio nedelje. Bio je opsednut likom Džokera. To je bilo tipično za Hita", rekao je glumčev otac. I sam Ledžer je za medije izjavio da se plaši uloge, ali da hoće da je učini drugačijom.

"Sedeo sam u hotelskoj sobi u Londonu mesec dana, zaključao sam se i pisao dnevnik dok sam eksperimentisao sa glasovima – bilo mi je važno da nađem originalan glas i način na koji se smejem. Zavirio sam u realnost psihopate, nekoga ko ima vrlo malu ili nikakvu svest o svojim delima. On je apsolutni sociopata, klovn koji je hladnokrvni masovni ubica, a reditelj mi je dao svu slobodu. To je zabavno, jer nema granica za to šta Džoker može da uradi ili kaže. Ničega se ne plaši i sve je velika šala", izjavio je samo nekoliko meseci pred smrt.

Hit Ledžer rođen je 4. aprila 1979. u Pertu, u Australiji i kao većina njegovih kolega, karijeru je počeo u televizijskim serijama. Odmalena ga je interesovala gluma i još u najranijem dobu bio je siguran da želi time da se bavi.

Po završetku srednje škole, krajem devedesetih preselio se u Holivud. Prvu ulogu ostvario je u tinejdžerskoj komediji "Deset stvari koje mrzim kod tebi", a njegova karijera krenula je uzlaznom linijom u holivudskom spektaklu Mela Gibsona "Patriota".

Ozbiljniji dramski izazov na koji je uspešno odgovorio upućen mu je ulogom čuvara zatvora u filmu "Bal monstruma".

U romantičnoj komediji "Kazanova" igrao je legendarnog italijanskog zavodnika, a sarađivao je sa čuvenim Angom Lijem u nagrađivanoj drami "Planina Broukbek" o ljubavi dvojice kauboja.

Tumačio je i lik Boba Dilana u filmu "Nisam tu" Toda Hejnsa, gde je igrao rame uz rame sa Kejt Blanšet i Ričardom Girom, a posle toga počeo je da ga bije glas kao izuzetno perspektivnog glumca čije vreme tek dolazi.

Jedan od njegovih biografa objavio je da Ledžer nije jedan od najboljih australijskih glumaca, ali da bi uz pažljiv odabir uloga sigurno to mogao da postane. Često se spominjalo da niko ne zna šta će Ledžeru doneti budućnost, ali niko nije ni slutio da će to biti iznenadna smrt.

Džoker u filmu "Mračni vitez" bio je njegova najuspešnija rola, za koju je posthumno dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu.

Foto: IMDb

On je drugi glumac koji je ikada dobio ovo prestižno priznanje nakon smrti. Pronađen je mrtav 22. januara 2008. u krevetu u svom stanu u Njujorku, ležao je nag a pored njega nalazili su se lekovi.

Prema nalazima Njujorškog medicinskog instituta umro je od prekomerne doze pilula protiv bolova, za spavanje i smirenje. I sam Hit Ledžer naglašavao je nekoliko puta da se teško prilagođava Džokerovoj patologiji i da je uloga isuviše iscrpljujuća. Ona ga je na kraju i odvela u smrt.

Na snimanju filma "Ned Keli", Hit se zaljubio u stariju koleginicu, svoju zemljakinju, Naomi Vots s kojom započinje vezu koja je okončana nakon dve godine.

Nekoliko godina kasnije Hit Ledžer otpočeo je romansu s koleginicom Mišel Vilijams. Njihova ljubav bila je puna uspona i padova, raskidali su i mirili se nekoliko puta, a neko vreme bili su i vereni. Dobili su 2005. godine kćerku Matildu Rouz koja je u potpunosti promenila život ovog glumca.

Hitov prijatelj i partner iz filma "Planina Broukbek" Džejk Gilenhal postaje i kršteni kum Ledžerove kćerke. Iako su postali roditelji, veza između Hita i Mišel pukla je 2007. godine, a on je postajao sve depresivniji i nervozniji.

Spekulisalo se da se okrenuo alkoholu, a ni korišćenje opijata nije mu bilo strano. Pored toga, paparaci su ga neprestano pratili, dok su mediji izveštavali o svakom njegovom koraku, što mu je dodatno povećavalo tenziju.

Nakon raskida s Mišel spekulisalo se da je o bio u vezi s bivšim modelom Helenom Kristensen, a sumnjalo se i da ga je glumica Meri Kejt Olsen, s kojom je neposredno pred kraj života postao blizak, gurnula u smrt time što ga je navukla na smrtonosne lekove.

O romansi između glumice Lindzi Lohan i Ledžera dugo se pričalo, ali zapravo nikad nije potvrđeno da su bili zajedno.

Zatvoreno za komentare.