Ovo su istorijske ličnosti koje su se venčale za svoje rođake!

Ovo su istorijske ličnosti koje su se venčale za svoje rođake!

Većina nas se nikada ne bi venčala za svog rođaka. Ali ove istorijske ličnosti su odlučile da to urade.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Albert Einstein (@alberteinstein) дана

Venčanje sa nekim iz rodbine bilo je prilično česta pojava u svetu ne tako davno. Tačnije, postoji čitav niz poznatih ljudi - intelektualaca koji su se venčali za svog rođaka iz drugog, trećeg, pa čak i prvog kolena i živeli srećno do kraja života. Ili ne, u nekim slučajevima.

1. Johan Sebastijan Bah

Bah je imao 20 dece, od kojih sedmoro sa prvom ženom, odnosno rođakom iz drugog kolena s očeve strane Marijom Barbarom Bah. Venčali su se 1707; umrla je 1720. Pet Bahovih sinova, uključujući dva sa Marijom Barbarom, imali su uspešnu muzičku karijeru.

O njihovom braku se ne zna mnogo, ali on se ponovo oženio za manje od dve godine nakon njene smrti.

2. Edgar Alan Po

Nije ni čudo što je toliko dela Edgara Alana Poa jezivo: kad je imao dve godine, otac je napustio porodicu, a majka umrla od tuberkuloze. Kada je imao 20 godina, 1829. godine, preselio se u Baltimor da živi sa tetkom, bratom i rođakom Virdžinijom.

Uprkos činjenici da je Virdžiniji bilo samo sedam godina, on se zaljubio u nju. Venčali su se 1835. godine kada je bila stara svega 13 godina (iako u venčanom listu stoji da je imala 21 godinu). Imali su sedam relativno dobrih godina za sebe.

"Edgar je stekao slavu svojim pisanjem i napisao neke od svojih najpoznatijih dela tokom ovog vremenskog perioda. Godine 1842. par je bio na večeri kada je Virdžinija počela da iskašljava krv", bila je to tuberkuloza, ista bolest koja je ubila Edgarovu majku.

Sledećih pet godina provela je bolujući, što je dovelo do Edgarove ludosti i alkoholizma. Podlegla je bolesti 1847. godine, a on je misteriozno umro 1849. godine. Uzrok njegove smrti još nije poznat i o njemu se mnogo raspravlja.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Edgar Allan Poe (@edgar.allan.poe) дана

3. Džeri Li Luis

Dok je venčanje sa 13-godišnjom rođakom donekle bio standard oko 1800 godina, to sigurno nije bilo prihvatljivo 1957. godine, kada se rokenrol zvezda Džeri Li Luis oženio svojom rođakom Mirom, od 13 godina. To je razumljivo podiglo prašinu i radio-stanice su odbile da puštaju njegovu muziku.

Skoro je zbog toga okončao karijeru, ali je kasnije pronašao utočište u kantri muzici. Mira i Džeri Li imali su dvoje dece, od kojih je jedno (Stiv Alen Luis) umrlo kad je imalo tri godine. Drugo, Fib, danas pomaže uocu u karijeri. On i Mira razveli su se 1970.

4. Rudi Đulijani

Samo što je završio pravni fakultet 1968. godine, Rudi Đulijani se oženio svojom trećom rođakom Ređinom Peruđi. Ili je bar tako mislio. Izjave se razlikuju, ali čini se da su 1982. godine shvatili da su zapravo rođaci u drugom kolenu, što je bilo previše blisko.

Ovo je saznao otprilike u isto vreme kada je upoznao drugu suprugu Donu Hanover. Ređina i Rudi razveli su se 1982. godine, brak je zvanično poništila Katolička crkva 1983, a Rudi se Donom oženio 1984. Kandidovao se 2007. godine za predsednika, piše mentalfloss.

5. Čarls Darvin

Otac evolucije oženio se svojom prvom rođakom Emom Vedžvud. Imali su istog dedu, Džozaju Vedžvuda (koji je, slučajno, pokrenuo carstvo Vedžvud grnčarije). Darvin je bio izrazito neromantičan, kada je trebao da odluči da li da je prosi, napravio je listu razloga za to i protiv toga.

Među prednostima je bila činjenica da će brak pružiti druženje bolje od druženja sa psom. Razlozi protiv su se uglavnom odnosili na njegovu karijeru "zbog braka bi imao manje novca za knjige i oduzeo bi mu mnogo ličnog vremena". Na kraju, brak je pobedio.

Kada je, pak, otišao do Eme da je pita za ruku, preskočio je celu uvertiru o "beskrajnoj ljubavi" i umesto toga proveo veče raspravljajući o transmutaciji. Međutim, naučni govor je zaista dirnuo Emu, jer kad su se na kraju venčali, dobili su desetoro dece.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Emlék színező (@emlekszinezo) дана

6. Frenklin D. Ruzvelt

Ruzvelt i njegova supruga, jedan od najomiljenijih američkih predsedničkih parova, bili su rođaci. Daleki rođaci, doduše. Iako su se upoznali kao deca, ponovo su se upoznali nakon večere u Beloj kući 1902. koju je održao Elenorin ujak i Frenklinov peti rođak, predsednik Tedi Ruzvelt.

Ruzvelt je tada imao 20 godina i pohađao je Harvard. Elenor je imala 17 godina i upravo se formalno predstavila u društvu debitujući sa svojom strankom. Venčali su se na Dan Svetog Patrika, 1905. godine, i dobili šestoro dece za 10 godina braka.

7. Albert Ajnštajn

Voljeni Ajnštajn je bio neka vrsta ljubavnika, preselio se kod svoje druge rođake Elze 1917. godine, dve godine pre razvoda od prve žene Mileve iako su već živeli odvojeno. Oženio se Elzom 1919. godine, nedugo nakon što se razveo od Mileve.

Pisma pisana njegovom rukom pokazala su da je on varao Elzu i da je imao gomilu devojaka dok je bio u braku s njom. Elza je umrla 1936. godine zbog problema sa srcem i bubrezima i izgleda da mu je "novo momkovanje" sasvim odgovaralo: nikad se više nije ženio i imao je puno devojaka do smrti 1955. godine.