Još jedan veliki gubitak - Džon "Bojsi" Čalis će zauvek biti u lepom sećanju Beograda i Srbije

Još jedan veliki gubitak – Džon „Bojsi“ Čalis će zauvek biti u lepom sećanju Beograda i Srbije

Slavni Bojsi iz "Mućki", glumac Džon Čalis, juče je preminuo u 79. godini. Čuveni Bojsi obožavao je Srbiju i često je posećivao našu zemlju, a trebalo je i da dobije srpski pasoš.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gromade Filmske (@gromade_filmske)

Džon Čalis je rođen u Bristolu 16. avgusta 1942. godine, ali se već naredne sa porodicom preselio u jugoistočni deo Londona, gde je odrastao. Nakon što je završio srednju školu, Čalis je radio kao mladi agent za prodaju nekretnina, ali je ubrzo počeo da se bavi glumom.

Čalis je glumio u više od 70 televizijskih serija, sedam filmova i nekoliko radio-drama.

Imao je značajne uloge i u londonskim i njujorškim pozorištima, ali je najpoznatiji po liku Terensa Obrija Bojsija u britanskoj seriji Mućke, koja je premijerno emitovana na televiziji Bi-Bi-Si od 1981. do 1991, uz povremene božićne specijale koji su prikazivani sve do 2003. godine.

Bojsi je bogati prodavac polovnih automobila koji na sve, pa i na svoje prijatelje, gleda sa visine, ne propuštajući nijednu priliku da se našali na račun njihove bede. Bojsi je ostao upamćen i po karakterističnom smehu, koji je Čalis, kako je sam priznao, „pokupio“ od jedne žene u pabu.

Bojsi je 2005. godine dobio i sopstveni spin-of serijal koji u 32 epizode, podeljene u četiri sezone, prati njegov život nakon što je bio prinuđen da sa suprugom i sinom pobegne iz Pekama i naseli se na imanju u Šropširu. Neke scene su snimane na pravom Čalisovom imanju.

Čalis se ženio četiri puta, tri braka je završio razvodom i nema dece. Od 1990. godine je bio u braku sa Kerol Dejvis, sa kojom je živeo na imanju u Vigmoru.

Hobiji su mu bili kriket, baštovanstvo i istorija, a poznato je i da je navijao za fudbalski klub „Arsenal“.

Džon Čalis je napisao dve autobiografske knjige, Biti Bojsi i Posle Bojsija. U knjizi Biti Bojsi predstavljen je period Džonovog života do 1985. godine, kad su Mućke postale popularne u Britaniji.

U drugom delu autobiografije, Posle Bojsija, Čalis opisuje vrhunac svoje slave i popularnosti, ali i otkriva šta se sve dešavalo tokom snimanja Mućki i kako se glumačka ekipa družila i provodila.

Čalis ima i sopstveni sajt na kojem se može pročitati njegova biografija, ali i kupiti potpisana fotografija, filmovi, majica, duks, šolja, jastuk, ali i set za poker sa Bojsijevim likom.

Serija Mućke stekla je kultni status u Srbiji i na celom Balkanu. Čalis je jednom prilikom rekao da je za popularnost Mućki u Srbiji delimično znao jer su mu povremeno stizale uplate kada neka srpska televizija otkupi prava za emitovanje, ali je ipak mislio da se neko šali kada mu je na snimanju prišla televizijska ekipa iz Srbije.

Nedugo zatim, 2013. godine, prvi put je sa suprugom Kerol posetio Beograd i bio gost u jednoj popularnoj televizijskoj emisiji.

Za vreme poplava u Srbiji 2014. godine Čalis je na svom Tviter profilu postavio brojeve računa na koje se može uplatiti pomoć i apelovao da se pomogne.

Šest godina kasnije, u januaru 2020. godine, Čalis je ponovo došao u Beograd kako bi učestvovao u snimanju dokumentarnog filma Bojsi u Beogradu, koji je pokušao da odgovori na pitanje zašto svi u Srbiji obožavaju Mućke.

Povremeno „upadajući“ u ulogu Bojsija, Čalis je tokom snimanja dokumentarca obišao mnoge znamenitosti srpske prestonice, poput Hrama Svetog Save, Belog dvora, Stadiona „Rajko Mitić“ i Muzeja automobila, gde je video i žuti automobil na tri točka „rilajant regal“, kakav u Mućkama voze Del Boj i Rodni Troter.

Stigao je da proba sve vrste rakije, oduševi se dunjom, ali i da bude gost u jednoj epizodi popularne serije Državni posao.

Film "Bojsi u Beogradu" premijerno je prikazan u Srbiji 15. oktobra prošle godine, ali Čalis, zbog ograničenja usled pandemije koronavirusa, nije mogao da prisustvuje.

Džon Čalis je trebalo da dobije srpski pasoš, budući da je neposredno pre smrti podneo zahtev za srpsko državljanstvo. On je tada priznao da mu je naša zemlja na posebnom mestu u srcu.

Zatvoreno za komentare.