Karl Stefanović - australijska TV zvezda srpskog porekla

Karl Stefanović – australijska TV zvezda srpskog porekla

Karl Stefanović je jedan od najpoznatijih TV voditelja u Australiji, a ovo je njegova priča. Stefanović je studirao novinarstvo i diplomirao 1994 godine.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели karl stefanovic (@karlstefanovic_) дана

Ubrzo je počeo da radi kao reporter za australijsku "WIN" televiziju. Međutim, njegova karijera je krenula uzlaznom putanju pri prelasku na "Nine Network". Stefanovićeve reportaže o požarima 2001. i 2003. godine donele su mu priznanja i on je ubrzo postao voditelj jutarnjeg programa "Today" na istoj televiziji.

Od tog trenutka postao je najprepoznatljivije televizijsko lice u Australiji, ali i šire.

Karl je rođen 1974. godine, a otac mu je srpsko-nemačkog porekla. Kako su australijski mediji jednom prilikom izveštavali, Stefanovićev deda je bio Srbin kojeg su Nemci tokom Drugog svetskog rata držali zatvorenog.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели karl stefanovic (@karlstefanovic_) дана

Njegova baka, Elizabet Henc, bila je lokalna devojka koja je krijumčarila hranu zatvorenicima. Nakon završetka rata, njih dvoje su uvideli da ne mogu da nastave život ni u jednoj domovini, pa su odlučili da emigriraju u Australiju.

Karl, međutim, ne ističe često svoje srpsko poreklo. Njegov rođeni brat, Piter Stefanović, takođe je novinar, i on je pre nekoliko godina pokrenuo "polemiku" o tome kako se njihovo prezime uopšte izgovara.

Iako se braća na televiziji uvek predstavljaju kao Karl i Piter Stevanovik, Piter je jednom prilikom svoje prezime izgovorio sa originalnim "ć". To je stvorilo zabunu u australijskoj javnosti, pa je mlađi Stefanović morao da objašnjava da je to izvorni izgovor koji je počeo da koristi nakon nekoliko godina boravka u Evropi.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Peter Stefanovic (@peter_stefanovic) дана

Vodeći Today jutarnji program, Karl Stefanović je "pokorio" konkurenciju i postao neko koga javnost oslovljava sa jednostavnim "Karl". Do te mere je ušao u australijsku svakodnevnicu da većina građana oseća kao da ga poznaje.

Prepoznatljivim kristalno belim osmehom i čuvenim "napadima smeha" koje ima u programu uživo, Stefanović je vodeća zabava jutarnjeg programa. Pamti se njegova hrabrost prilikom intervjuisanja Dalaj Lame kada je odlučio da bi bilo zabavno da duhovnom vođi ispriča vic.

- "Šta kaže Dalaj Lama kada uđe u piceriju?" - upitao ga je Stefanović i onda ispričao vic koji nije moguće prevesti na srpski jezik, ali je očigledno da Lami nije bio najjasniji ni u originalu. Bledo je gledao u Stefanovića koji je pokušavao da obuzda smeh i ponavljao da je znao da ovo nije bila dobra ideja.

Karl je novinske naslove punio i 2014. godine kada su svi svetski mediji preneli vest da je popularni voditelj nosio isto odelo godinu dana. Naime, on je odlučio da izvede mali eksperiment.

Videvši kolikom pritisku je izložena njegova koleginica sa kojom je vodio Today emisiju, voditelj je shvatio da postoje dupli standardi kada su u pitanju modna očekivanja od muških i ženskih televizijskih lica.

Lisa Vilkinson je često bila izložena kritikama zbog odevnih kombinacija koje je nosila tokom emisije, dok je Karl bio pošteđen modnih saveta. Zbog toga je odlučio da sprovede "eksperiment seksizma", kako ga je sam nazvao, noseći isto odelo 365 dana.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Jasmine Stefanovic (@jasyarby) дана

Ni u jednom momentu niko od kritičara ili običnih gledaoca nije primetio da se Stefanović nije presvukao i to je bio način da dokaže da postoji ozbiljna razlika između načina na koji se tretiraju muški i ženski voditelji.

Stefanovićev privatni život takođe je izazvao burne reakcije javnosti kada je nakon 21 godine braka odlučio da se razvede od svoje supruge Kasandre Torburn, takođe novinarke. Njih dvoje su se upoznali 1995. godine, a nakon nekog vremena su se i venčali.

Dobili su troje dece tokom braka, međutim, 2016. godine su odlučili da bi bilo najbolje da se rastanu. Dve godine kasnije Karl je objavio svoju veridbu sa Jasmin Jarbrou, dizajnerkom obuće. Njih dvoje su se iste godine venčali u Meksiku i uskoro dočekali svoje prvo zajedničko dete.