Legendarni Čarli Vots - Neopevani heroj rokenrola i stub "kotrljajućih kamenja"

Legendarni Čarli Vots – Neopevani heroj rokenrola i stub „kotrljajućih kamenja“

Svet rokenrola tuguje. Juče je u 80. godini života preminuo legendarni bubnjar grupe the Rolling Stones, veliki Čarli Vots.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by charlie watts (@official_charliewatts)

Tužna vest je stigla nekoliko nedelja pošto se Vots povukao sa turneje No Filter Tour. Vots je preminuo mirno u bolnici u Londonu okružen svojom porodicom, navodi njegov publicista.

Podsetimo, bubnjar popularnog rok benda hitno je operisan 5. avgusta ove godine, pa je zbog toga morao da se povuče sa turneje u SAD.

Dodaje se da je bio „brižan muž, otac i deda“ i „jedan od najvećih bubnjara svoje generacije“.

Ser Mik Džeger i Kit Ričards odali su počast prijatelju i kolegi iz benda. U objavama na Tviteru i Instagramu, Mik Džeger je podelio fotografiju Votsa kako se smeje dok sedi iza kompleta bubnjeva.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger)

Gitarista Kit Ričards je na društvenim mrežama objavio sliku seta bubnjeva preko kojih stoji natpis „zatvoreno".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Keith Richards (@officialkeef)

Vots je lečen od raka grla 2004. godine. Bio je član Rolingstonsa od 1963. godine. Obrazujući se za grafičkog umetnika, bubnjeve je počeo da svira u londonskim ritam i bluz klubovima, gde je upoznao Brajana Džonsa, Mika Džegera i Kita Ričardsa. U januaru iste godine pridružio se grupi.

Vots je jedini član Roling Stonsa, osim Džegera i Ričardsa, koji se pojavio na svim njihovim studijskim albumima.

On je naveo da je džez najviše uticao na njegov stil bubnjanja.

Inače, Čarli je jednom prilikom otkrio da ne svira kod kuće. Njegova supruga ne voli buku, pa on može da svira bubnjeve samo kad je na turneji.

Britanski portali su preneli da je 1989. godine u intervjuu objasnio svoje nevolje:

– Zbog onoga što radim ne mogu da sviram bubnjeve kod kuće, pa da bih svirao moram da odem na put, a da bih mogao da odem na put, moram da napustim dom i to je poput užasno začaranog kruga koji je oduvek bio moj život. Ne volim život s koferima. Mrzim da budem daleko od kuće. Uvek radim turneju misleći da je poslednja i na kraju uvek napustim bend. Ali se onda vratim.

Suptilno, stoičko srce Roling Stonsa

Čarli Vots nikada nije bio bubnjar koji je privlačio veliku pažnju. Nije bio poznat po ludačkim solažama poput Džindžera Bejkera iz grupe Cream, tehnici i brzini Džona Bonama (Led Zeppelin) ili po postavljanju eksploziva u bubanj koji se udara nogom kao što je to radio Kit Mun, bubnjar grupe the Who.

Naprotiv, on je bio suptilno, stoičko srce benda gotovo 60 godina. Voleo je džez, a zaljubio se u zvuk bubnjeva kada je čuo kako Čiko Hamilton svira posebnim palicama, četkicama, pesmu Walking Shoes.

Početkom 1960-ih, Mik Džeger i Kit Ričards su mu otkrili mračne veštine rokenrola. Pridružio im se 1963. godine, pošto je bend promenio nekoliko bubnjara. Više nije bilo potrebe da se traži neko drugi.

"Čarli Vots mi daje slobodu da letim po bini", opisaće Kit Ričards godinama kasnije. Njegov sving koji je preuzeo iz džeza davao je šmek pesmama Roling Stonsa - usporavajući i ubrzavajući ritam, stvarao je prostor da Džegerovo lascivno pevanje dođe do izražaja.

Najviše se istakao u pesmi Honky Tonk Women koja, prema nekim poštovaocima, ima ritam zvona koje krave nose oko vrata, kao i u Gimme Shelter gde je izveo neke razmetljive deonice nimalo karakteristične za njegov stil.

Na bini i van nje bio je tih i rezervisan - bio je u senci i prepuštao ostalim članovima benda blještava svetla pozornice.

"Nikada me to zaista nije interesovalo i još uvek je tako", rekao je u intervjuu za San Dijego Tribjun 1991. godine.

"Ne znam šta je šou biznis i nikada nisam gledao MTV - postoje ljudi koji samo sviraju instrumente i srećan sam što znam da sam jedan od njih" (Mark Sevidž, BBC muzika).

Glen Metlok iz grupe Seks pistols rekao je da je Vots „davao ritam pesmi naših života", dok se Nil Rodžers „zahvalio za svu tu divnu muziku" koju je Čarli Vots podario svetu.

Pevač Leni Kravic nazvao ga je "ritmom Stonsa", dok je Brajan Adams poručio da je svet napustio "jedan od najboljih bubnjara u istoriji i pravi gospodin".

Bubnjar grupe Duran Duran, Rodžer Tejlor, istakao je da je Čarlijev "jednostavni stil lekcija za sve nas".

"Mole se svi da se poštuje privatnost njegove porodice, članova benda i bliskih prijatelja u ovim teškim trenucima", navodi se u saopštenju predstavnika za štampu benda.

Magazin Rolingston je 2012. godine Votsa stavio na 12. mesto liste 100 najboljih bubnjara svih vremena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andy John Jones (@mrandyjohnjones)

Zatvoreno za komentare.