Šta je Marlona Branda činilo jednim od najboljih glumaca

Šta je Marlona Branda činilo jednim od najboljih glumaca

Marlon Brando bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji glumac starog Holivuda. Poznat je po mnogim ulogama, a ponajviše po ulozi Dona Vita Korleonea, u Kopolinom "Kumu", kao i Terija Maloja u "Na dokovima Njujorka", za koje je dobio Oskara.

Foto: IMDb

Rođen je u Omahi 1924. godine, a od ranog detinjstva se interesovao za glumu, i bio je sjajan imitator. Burno detinjstvo, nestašluk i izbacivanja iz škole su ga krasila, otac ga je zapošljavao na raznim mestima, ali on je čvrsto odlučio da želi da se bavi glumom.

Početkom četrdesetih je išao u nekoliko škola glume, ali na kraju je upisao New School's Dramatic Workshop kod čuvene glumice i profesorke glume Stele Adler, kod koje je savladao Stanislavski sistem glume, što ga je oblikovalo kao glumca.

Ređale su se izvanredne uloge u sjajnim filmovima, poput "Tramvaj zvani želja", "Viva Zapata", "Julije Cezar", "Divljak", "Sajonara", "Mladi Lavovi" i mnogi drugi.

Ipak najviše ga je obeležila uloga Vita Andolinija. Zanimljivo je da je reditelj "Kuma" Frensis Ford Kopola imao više glumaca u opticaju, poput Lorensa Olivijea i Frenka de Kove, ali je knjiga spala na Branda.

Frensis ga je nagovorio na probno snimanje, a Marlon je upotrebljavao vate koje je stavljao u usta između desni kako bi simulirao naduvene obraze, što mu je dalo i drugačiji akcenat.

Dobio je Oskara za najboljeg glumca, ali odbio je da preuzme nagradu. Bojkotovao je ceremoniju Akademije, ostavivši manje poznatu glumicu indijanskog porekla Sašu Litlfeder da objasni njegove razloge.

Rekla je da je glumac zgrožen iskorišćavanjem Indijanaca na televiziji i njihovim postupcima prema njima u Holivudu.

Ništa slabije uloge nisu dolazile ni nakon "Kuma". Na red su stupili filmovi poput "Apokalipse danas", "Poslednji Tango u Parizu" i "Supermen" gde je glumio Džor-Ela, Supermenovog oca.

Pored uzbudljivog glumačkog repertoara, njegov život van kamera nije bio ništa manje uzbudljiv, obzirom da je imao nekoliko propalih brakova, i po njegovim rečima, 16-oro dece, kontroverzi o seksualnom i političkom opredeljenju, itd.

Preminuo je 1. jula 2004. godine u Los Anđelesu od srčanog udara.

Zatvoreno za komentare.