Najinspirativniji citati Martina Lutera Kinga

Najinspirativniji citati Martina Lutera Kinga

Martin Luter King je bio poznati američki borac za građanska prava. On je 60-ih godina prošlog veka vodio kampanju nenasilne borbe i građanske neposlušnosti koja je imala za cilj ravnopravnost Afroamerikanaca i poboljšanje njihovog položaja u SAD.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vicky Watt ✍️ ? ? (@vixbythesea) дана

Martin Luter King je bio posebno poznat po svojim inspirativnim govorima, od kojih je najčuveniji onaj pod nazivom "Imam san" (I have a dream), koji je održan u Vašingtonu 28. avgusta 1963. godine.

U narednim redovima ćemo se prisetiti 7 čuvenih citata ovog velikana:

1. "Funkcija obrazovanja je da nas nauči da razmišljamo intenzivno i kritički. Inteligencija i stvaranje karaktera su cilj pravog obrazovanja"

2. "Sve što direktno utiče na pojedinca, utiče indirektno na sve nas zajedno. Ja nikada ne mogu da postanem ono što želim dok ti ne postaneš ono što želiš. To je međusobno povezana struktura naše realnosti."

3. "Istorija će zabeležiti da najveća tragedija ovog perioda društvene tranzicije nije bila oštra reakcija loših ljudi, nego strašna tišina dobrih ljudi."

4. "Najvažnije pitanje našeg života je: ‘Šta je to što radimo za druge?’"

5. "Nikada ne pokleknite pred iskušenjem ogorčenosti."

6. "Nenasilje je moćno i pravedno oružje. To je jedino oružje u istoriji koje seče bez ranjavanja i oplemenjuje onoga koji ga se lati."

7. "Posebno mesto u paklu je rezervisano za one koji su neopredeljeni u trenutku velikog moralnog konflikta."