Mira Furlan - uloge po kojima ćemo zauvek pamtiti jednu od najlepših glumica bivše SFRJ

Mira Furlan – uloge po kojima ćemo zauvek pamtiti jednu od najlepših glumica bivše SFRJ

Mira Furlan bila je hrvatska glumica i pevačica. Igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Mira Furlan (@mirafurlan_)

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5 i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni.

Na "Akademiji za kazalište i film" u Zagrebu je diplomirala 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena.

Za svoju porodicu je rekla da je bila liberalna i da joj roditelji nisu bili strogi. Mirina majka je na žalost preminula od kancera, a sa ovom bolešću se borila još dok je slavna glumica bila devojčica.

U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica "Hrvatskog narodnog kazališta".

Početkom devedesetih, u vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, njenim suprugom. Usledio je otkaz u "Kazalištu", oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, a koji je kasno uspela da vrati u svoj posed.

Kako bi izbegli neke veće probleme, Mira i Goran su 1991. emigrirali u Ameriku. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom.

Kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend La Cinema.

Zapamćene su uloge u filmovima "Kiklop" (1982) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" (1984) i "Za sreću je potrebno troje" (1986) Rajka Grlića i u filmu "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića.

Godine 2002. vratila se posle 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije.

Suprug joj je filmski reditelj Goran Gajić koji je, između ostalog, režirao i Sofoklovu Antigonu. Režirao je i epizodu "Babilona 5" u kojoj je Furlanova glumila.

U glumila je i u srpskim filmovima i serijama ("Diši duboko", "Turneja" i "Vratiće se rode").

U Los Anđelesu snimila je muzički album "Songs From Movies That Have Never Been Made" (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni).

Takođe je igrala lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji "Izgubljeni".

Zatvoreno za komentare.