Nikola Kojo - skromni heroj domaćih filmova

Nikola Kojo – skromni heroj domaćih filmova

Pre 53 godine na današnji dan u Beogradu rodio se Nikola Kojo. Još kao dečak pojavljivao se u filmovima i TV serijama. Kada je odrastao, odluku da se bavi glumom nije promenio.

Foto: IMDb

Postao je jedan od najpoznatijih i najuspešnijih glumaca u Srbiji. U njegovoj biografiji velikim slovima je ispisano da je Aleksandrin suprug i tata tri ćerke.

Prvi je dobitnik nagrade "Milorad Mandić Manda" koja se dodeljuje od 2017. godine, a koja je uspostavljena na inicijativu Radoša Bajića, glumca i režisera, i njegove producentske kuće "Kontrast studio", Mandine porodice i "Blica".

Nikola je sa nepunih 13 godina "stao" na filmsko platno. Bilo je to u filmu "Rad na određeno vreme" u kojem je igrao dečaka Ivana.

Osamdesete su bile veoma plodne godine u njegovoj karijeri Desile su se tada role u "Igmanskom maršu", u "Sivom domu", u serijalu filmova "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Žikina dinastija" i "Druga Žikina dinastija". Izdvojio se brzo u generaciji mladih glumaca.

Uspesi ga nisu mimoilazili ni devedesetih. Uloga Nikole u ostvarenju Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli" napravila ga je filmskim junakom, i to onim modernim. Sa poznatim režiserom često je sarađivao.

Foto: IMDb

Kada se pogleda spisak njegovih uloga, vidi se da je Kojo dobio mesto u većini značajnih domaćih filmova i serija. Treba izdvojiti naslove: "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Dva sata kvalitetnog programa", "Do koske", "Lepa sela lepo gore" (režija Dragojević), "Nebeska udica", "Kupi mi Eliota", "Mi nismo anđeli 2" (isti reditelj kao i kod prvog dela), "Točkovi", "Četvrti čovek", "Parada" (još jedan film Srđana Dragojevića), "Jesen samuraja", "Kozje uši"...

Kojo se oprobao i sjajno snašao u ulozi voditelja emisije RTS-a "Šou svih vremena".

Krajem 2016. godine prikazan je njegov rediteljski debi "Stado", u kojem igra i jednu od glavnih uloga. Dočarao je i kao režiser i kao glumac i lepe i one manje lepe strane glumačke profesije.

A režiserskom prvencu glume njegove brojne kolege, od Vesne Trivalić, Zorana Cvijanovića, Nikole Đurička preko Nataše Ninković do Vojina Ćetkovića.

Film "Stado" Nikola Kojo je posvetio Miloradu Mandiću Mandi.

Foto: IMDb

Ljubav sa Aleksandrom i 3 ćerke

Glumac je godinama u skladnom braku sa Aleksandrom koja se ranije bavila manekenstvom. Sa suprugom je 2008. dobio ćerku, a onda 2013. godine bliznakinje.

Nikolina žena se ne pojavljuje često u javnosti. Premijera "Stada" u novembru 2016. bila je jedna retka prilika u kojoj smo je videli uz supruga. Dobila je tada komplimente zbog sjajnog izgleda, a Kojo je nakon prikazivanja filma na Instagramu poručio:

"Moja Aleksandra, moj celi svet". Sa porodicom ima svoju mali oazu u Sopotu u koju neretko odlazi.

Spada u glumce koji ne traže pažnju po svaku cenu. Ne priča previše, ali kaže dovoljno. Bira povode za istupanja u javnost. A najviše kaže svojim ulogama zbog kojih ga je publika u Srbiji zavolela.