Aleksandar Berček - glumačka gromada strogog pogleda i velikog srca

Aleksandar Berček – glumačka gromada strogog pogleda i velikog srca

Aleksandar Berček, glumac strogog i odlučnog pogleda već nekoliko decenija je jedan od najpopularnijih u našoj zemlji. 

Foto: Jutjub/screenshot

Još od mladosti ostvaruje uloge u kultnim filmovima, a svi ga prvenstveno pamte po ulozi simpatičnog Miška iz filma ,,Ko to tamo peva” ( i one čuvene rečenice: ,,Vozi Miško!” ).

Rođen je 4. septembra 1950. godine u naselju Vrdnik, u vojvođanskoj opštini Irig. Završio je ,,Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju “. Pored glume bavi se pomalo i ekologijom, jer je veliki ljubitelj prirode.

Glumac Aleksandar Berček ženio se dva puta. Ima četvoro dece, dvoje iz prvog i još dvoje iz drugog braka. Prva supruga mu je bila Svetlana, sa kojom ima sina Nikolu i ćerku Milicu. Drugi put se oženio Anom, koja je slavnom glumcu rodila takođe sina i ćerku, Miloša i Minu.

Aleksandar Berček je započeo karijeru još početkom sedamdesetih godina. Odlično se snalazio kako u ozbiljnim ulogama tako i u komedijama i nekim laganijim ostvarenjima.

Dešavalo se da ima i po nekoliko godina pauze kada je gluma u pitanju, ali je uvek maestralno ulazio u likove koje glumi. Najbolje mu leže uloge strogih i autoritativnih ljudi, poput profesora Koste Vujića ( ,,Šešir profesora Koste Vujića ), Paje Troška ( ,,Porodično blago” ) ili profesora Lazarevića ( ,,Lajanje na zvezde“).

Foto: Jutjub/screenshot

Pored brojnih pozorišnih predstava, publika ga pamti iz nekih najpoznatijih filmova i serija, koji se uvek rado gledaju.

Poznati filmovi: Šešir profesora Koste Vujića, Lajanje na zvezde, Ko to tamo peva, Nož, Nacionalna klasa, Dečko koji obećava, Majstori majstori, Variola vera, Igmanski marš, Sabirni centar, Sveto mesto, Glava šećera, Brod plovi za Šangaj, Bure baruta, Balkanska pravila, Zla žena, Rat uživo, Život je čudo, Zavet, Krugovi…

Poznate serije: Stižu dolazi, Otpisani, Povratak otpisanih, Priče iz radionice, Vuk Karadžić, Balkan ekspres, Zaboravljeni, Kraj dinastije Obrenović, Porodično blago, Grlom u jagode…

Aleksandar Berček bio je i na funkciji upravnika beogradskog ,,Narodnog pozorišta”, od 1993. do 1997. godine, kada ga je zamenio reditelj Nebojša Bradić. Zanimljivo je da u ,,Narodnom pozorištu” nikada nije igrao ni u jednoj predstavi.

Pored brojnih nagrada 2001. dobio je nagradu ,,Pavle Vujisić” za životno delo. Desetak godina kasnije ulogu profesora Koste Vujića posvetio je ovom pokojnom glumcu, jer je Pavle Vujisić takođe oživeo lik profesora Vujića u prvoj adaptaciji ovog filma.

Najveći utisak na nas ostavila je njegova izjava o radu u inostranstvu. 

Tačno je da su mnogi otišli u inostranstvo, ali meni ne pada na pamet. Tamo bih morao da radim ono što ovde ne želim. Veće pare koje bih dobio u inostranstvu za ono što ovde neću da radim ne bi bile nikakvo opravdanje. Vrlo jednostavno. (Kurir)