Na današnji dan: Rođen Bora Todorović

Na današnji dan: Rođen Bora Todorović

Borivoje Bora Todorović bio je srpski filmski i pozorišni glumac. Brat je glumice Mire Stupice i otac glumca Srđana Žike Todorovića. Rođen je na današnji dan 1929. godine u Beogradu.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Lazar Lux Apartments (@lazarluxbelgrade) дана

Biografija

Todorović je napustio Mašinski fakultet u Beogradu da bi upisao Pozorišnu akademiju. Diplomirao je 1956. godine u klasi profesora Joza Laurenčića.

Do 1957. godine je član Beogradskog dramskog pozorišta, 1957 — 1961. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (gde se ističe u američkom repertoaru - Artur Miler, Tenesi Vilijams), a od 1961 — 1983. godine beogradskog Ateljea 212 (gde veliki uspeh ima glavnom ulogom u Arseniku i starim čipkama J. Keselringa, 1961).

Na filmu debituje likom kolebljivog i neurotičnog partizana u "Koracima kroz maglu" (1967) Žorža Skrigina. Filmu se vraća tek u drugoj polovini sedamdesetih godina - s pojavom generacije reditelja tzv. praške škole (npr. "Nacionalna klasa" Gorana Markovića i "Poseban tretman" (1980) Gorana Paskaljevića).

 Foto: imdb.com

Posle uspeha u istomenom komadu Dušana Kovačevića i u filmu "Maratonci trče počasni krug" Slobodana Šijana (1982.) tumači predratnog pionira. S puno oštrine, mimo uobičajenih konvencija igra Pika - džeparoša izvan pravila morala koji uzbudljivo preživljava prve dane rata u "Balkanskom špijunu" (1983) Branka Baletića.

Posebno je zapažen po likovima "autsajdera" (jugoslovenskog "gastarbajtera" u Švedskoj u filmu "Mister Montenegro" (Dušan Makavejev, 1981), žrtve hipertrofirane provincijalne ideološke paranoje u "Balkanskom špijunu" Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića (1984.), te opskurnog romskog "kuma", virtuoza u manipulisanju ljudima u "Domu za vešanje" (Emir Kusturica, 1988), u kojem je jedan od dvoje profesionalnih glumaca.

Glumio je i na televiziji u serijama "Sivi dom", "Diplomci", "Ceo život za godinu dana", "Ljubav, ah ljubav", "Rađanje radnog naroda".

Preminuo je 7. jula 2014. u 84. godini života u Beogradu.

Ostavi komentar