Na današnji dan: Rođen Stevo Žigon

Na današnji dan: Rođen Stevo Žigon

Stevo Žigon je bio veoma poznat filmski i pozorišni glumac, takođe i režiser slovenačkog porekla. Rođen je 8. decembra 1926. godine u Ljubljani. Glumu je studirao u Ljubljani i Lenjingradu, a 1952. godine jediplomirao u Beogradu, na Akademiji za pozorišnu umetnost.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 52 (@magazin52.rs) дана

Zanimljivo je da je ovaj glumac bio jedan od prvih asistenata na Fakultetu dramskih umetnosti 1949. godine, kada je i osnovan. Može se reći da je prelomni trenutak u njegovoj karijeri vezan za Bojana Stupicu, koji je dao veliki doprinos njegovom angažmanu išto se tiče filma i što se tiče režije.

U početku se isključivo bavio glumom, ostvarujući uloge u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u Ateljeu 212. Debitovao je 1950. godine, dvema malim ulogama. Njegove najpoznatije uloge su: uloga novinara u filmu “Oksigen” iz 1970. I uloga u filmu “Rondo” iz 1996.godine.

Proslavio se i ulogama na televiziji, u serijama “Otpisani” i “Povratak otpisanih”, glumivši nacistu Krigera. Tokom bogate karijere, odigrao je 59 uloga u pozorištu, 30 glavnih uloga u 17 filmova i 13 TV serija, dok je potpisao čak 57 pozorišnih režija.

Interesantno je to da je na prvim višepartijskim izborima 1990. u Srbiji, bio kandidat za narodnog poslanika Socijalističke partije Srbije ali nije izabran.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj) дана

Porodica

Steva je bio dete iz radničke porodice, otac mu je bio krojač, rodom iz Slovenačkog primorja, a majka rodom iz Trsta. Bio je oženjen Jelenom, sa kojom je dobio sina Nikolu i ćerku Ivanu.

Citati

Ovaj vrhunski glumac je o ženi svog života govorio ovako: “Žudim za tobom, ne da bi bila moja u mraku poverenja, već u nespokojstvu žive sumnje koja nanosi rane. I sada je lepa moja Jelena. Au, mnogo je lepa! Mnogi koji su bili zaneseni njenom lepotom, nisu stigli da vide koliko je veliki njen dar.”

Deo govora pred studentima za vreme junskih studentskih demonstracija u Beogradu: “Kada gledamo kako se ovi markizi i grofovi Revolucije kockaju, kada njih gledamo s pravom se možemo upitati jesu li oni opljačkali narod…! Nema sporazuma, nema primirja sa ljudima za koje je Republika špekulacija, a Revolucija zanat!”

Preminuo je 28. decembra 2005. godine u Beogradu.

Ostavi komentar