Na današnji dan: Rođena Sonja Savić

Na današnji dan: Rođena Sonja Savić

Na današnji dan, 1961. godine, rođena je jedna od najlepših srpskih i jugoslovenskih glumica Sonja Savić. Da je danas živa, proslavila bi 58. rođendan. Slavna glumica, koja je preminula 2008. godine, imala je uspešnu filmsku karijeru.

Foto: IMDb

Glumom je počela da se bavi u mladosti, a debitovala je na filmu "Leptirov oblak" 1977. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti dramskih umetnosti diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa: Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem i ostalim našim zvezdama.

Osamdesetih godina prošlog veka igrala je u brojnim čuvenim filmovima domaće kinematografije , kao što su "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun"  i "Čavka“. Za ulogu u filmu "Život je lep“, 1985. godine nagrađena je na festivalu u Veneciji.

Devedesetih se ređe pojavljivala u filmova, ali je ipak ostvarila nekoliko značajnijih uloga, i to u ostvarenjima "Mi nismo anđeli“, „Uvod u drugi život“, „Ni na nebu ni na zemlji“

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu "Hleb i mleko" 2001. godine, nagrađenog „Zlatnim lavom“ u Veneciji. Film "Jug-jugoistok" u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a "Nebojša Đukelić". Poslednju ulogu ostvarila je u filmu „Zabranjena ljubav“, a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u TV seriji „Vratiće se rode“.

Preminula je 2008 godine u Beogradu.