Najbolji filmovi u režiji Gorana Paskaljevića

Najbolji filmovi u režiji Gorana Paskaljevića

Proslavljeni reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je juče u Parizu u 74. godini života.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели srpski.glumci 🎬 (@srpski.glumci) дана

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za Televiziju Beograd, a prvi dugometražni igrani film “Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine.

Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za “Bure baruta” i Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za “Vrijeme čuda”.

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu “Bernard Viki Most” za humanizam u svojim delima. U novembru 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.

Kao režiser je potpisan na mnogim sjajnim filmovima, a među najbolje se ubrajaju i "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Pas koji je voleo vozove", "Poseban tretman", "Varljivo leto '68", "Vreme čuda", "Anđeo čuvar", "Tango argentino", "Tuđa Amerika" i  "Bure baruta".