Najboljih 10 filmskih kompozicija Enija Morikonea

Najboljih 10 filmskih kompozicija Enija Morikonea

Enio Morikone, čuveni italijanski kompozitor, napustio nas je u 91. godini. Ovo su njegovih najboljih 10 filmskih kompozicija.

View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cinema Monkeys™ (@cinemonkeys) on

Morikone je rođen 10.11.1928. godine u Rimu, u Kraljevini Italiji. Obrazovao se na Nacionalnoj akademiji svete Sesilije, gde se školovao za sviranje trube, ali i za komponovanje, horsko dirigovanje i horsku muziku.

Tokom svoje bogate karijere, izgrradio je ime prvenstveno kao kompozitor filmske muzike. Sarađivao je sa mnogim rediteljima, među kojima su Beri Levinson, Brajan de Palma i Đuzepe Tornatore.

Posebno bi trebalo da se izdvoji njegova saradnja sa prijateljem iz detinjstva, Serđom Leoneom, sa kojim je ostavio neizbrisiv trag u istoriji ne samo filmske, već svetske muzike.

Učestvovao je u više od 500 filmskih i televizijskih produkcija. Osvojio je Oskara za kompoziciju za film "Podlih osmorica" iz 2015. godine. Osim toga je i dobitnik počasnog Oskara 2007. godine, za "izvanredna dostignuća u karijeri". Ovu nagradu uručio mu je Klint Istvud.

Mnoštvo filmova koje danas znamo, ne bismo mogli ni da zamislimo bez Morikoneove muzike.

Imao je moć da od prosečnog filma napravi remek-delo, pa nije ni čudo što ga mnogi smatraju najvećim kompozitorom 20. veka, a neki čak smatraju i da bi mogao da se ubroji u najveće kompozitore ikada.

Imao je nadimke "Maestro" i "Savremeni Mocart".

Znate da ste postali veliki čovek onda kada se vaše ime koristi kao sinonim za umetnost samu, a svi ostali se mere po tome koliko liče na vas.

Uživajte u izboru muzike, a u komentarima nam napišite koja vam je omiljena njegova kompozicija, kao i da li biste dodali nešto na listu.

Veliki si, Enio Morikone.

"The Ecstasy of Gold" - Dobar, loš, zao

Bilo jednom na Divljem Zapadu

Oslobođeni Đango

Malena

Kum

"Chi Mai" - Profesionalac

Bilo jednom u Americi

"Love Theme for Nata" - Cinema Paradiso

"Watch Chimes (Carillon's Theme)" - Za šaku dolara

"L'Ultima Diligenza di Red Rock" - Osmorica podlih