Najturbulentnija veza Holivuda - Liz Tejlor i Ričard Barton su imali odnos vredan filma

Najturbulentnija veza Holivuda – Liz Tejlor i Ričard Barton su imali odnos vredan filma

Njihova turbulentna veza, koja je dva puta bila ozakonjena, nešto je o čemu se i danas govori, toliko godina kasnije. Do svoje smrti i Liz Tejlor i Ričard Barton bili su svesni da je jedino njihova ljubav bila prava.

Iako su se neizmerno voleli i cenili, njihovi prejaki karakteri, ali i velike količine alkohola koji su oboje konzumirali, doveli su do toga da jednostavno nisu mogli da opstanu zajedno.

- Hemija između Ričarda i mene bila je neverovatna. Jednostavno nismo mogli skinuti ruke jedno s drugoga - tim je rečima svoju ljubavnu priču s Ričardom Bartonom opisala Elizabet Tejlor.

Bila je to jedna od najskandaloznijih priča 20. veka - s jedne strane toliko strastvena, s druge turbulentna veza koja je obeležila njihove živote, ali i živote njihovih obožavatelja, davno pre internetskih tračeva, društvenih mreža i ostalog. Može se reći da su upravo oni bili začetnici trenda da slavne osobe u stopu prate paparaci.

Par se upoznao na setu filma "Kleopatra", u vreme kada su oboje bili u braku s drugim osobama, Elizabet sa Edi Fišerom, a Barton sa Sibil Vilijams.

Ipak, strast među njima bila je neviđena pa oni jednostavno nisu mogli da se suzdrže od toga da ne završe jedno drugome u zagrljaju.

Sam Barton otkrio je kako ga je očarala od trenutka kada ju je vidio nagu u sceni u kojoj se Kleopatra kupa u kadi, njihov prvi poljubac za kamere ponavljan je nekoliko puta, a oni jednostavno nisu prestajali, pa čak ni kada je reditelj rekao da je dosta.

Sam film obeležio je to razdoblje, a i do danas drži zlatne standarde u Holivudu. Sniman je skoro dve i po godine, izmenila su se dva režisera, kao i dvije "struje" u filmskom studiju, a neverovatan je i iznos za koji su probili budžet.

Iako su mu u početku namenjena tek dva miliona dolara, na kraju se iznos popeo na neverovatnih 44 miliona dolara, a uz sve to doneo je dva razvoda - brakova Elizabet Tejlor i njenog ljubavnika Ričarda Bartona.

Kada je snimala "Kleopatru", Elizabet je imala 29 godina i već tri razvoda iza sebe, a njen četvrti suprug Edi Fišer zbog nje je ostavio suprugu Debi Rejnolds.

Liz Tejlor i Ričard Barton susreli su se nekoliko godina pre snimanja filma na zabavi, na kojoj Barton nije prestajao da flertuje sa njom, ali ona ga je odbila rečima da ne želi biti "samo još jedna crtica na njegovoj listi".

Iako su se, barem donekle, trudili da zadrže svoju aferu od očiju javnosti, to im ipak nije uspelo. Tokom snimanja filma u Rimu tamošnji paparaci snimili su ih i objavili priču koja se ubrzo proširila celim svetom.

Dogodio se neviđen skandal, a sve je išlo toliko daleko da je članica Kongresa iz Džordžije zatražila od javnog tužitelja da im zabrani povratak u zemlju.

Paparaci su ih pratili u stopu, a ubrzo nakon što je završeno snimanje filma, 1964. godine, Ričard Barton postao je Elizabetin peti suprug.

Venčanje je održano u Montrealu, u hotelu Ric-Karlton prijavili pod prezimenom Smit. Za svoje intimno venčanje Elizabet je odabrala žutu haljinu od šifona, dok je u kosu uplela zumbule i ljiljane, a oko vrata stavila 150 hiljada dolara vrednu ogrlicu od smaragda i dijamanata, koju joj je Barton poklonio za 32. rođendan.

Uprkos velikoj ljubavi, njihov je odnos bio zamršen, prepun svađa i turbulencija. Iste godine kada su se venčali Liz Tejlor i Ričard Barton, on je dobio ulogu u filmu "Noć iguane", a snimanje se odvijalo u ribarskom selu Puerto Valarta. Bez puno razmišljanja, Barton je odlučio da će sa njim u tropski raj doći i Elizabet.

Iznajmio je kuću na steni s pogledom na zaliv, dok je Elizabet bila smeštena u vili preko puta, u Kasa Kimberli. Išao je toliko daleko da je izgradio most između dve kuće, nazvan "Lover's Arch", kako bi mogli da provode vreme zajedno, a s druge strane biti i odvojeni i imati prostor samo za sebe, posebno kada bi bili svađalački raspoloženi.

Koliko su bili oduševljeni tim ribarskim selom, govori i podatak da je Barton na kraju kupio Kasu Kimberli i poklonio je svojoj supruzi za rođendan.

- Znam da sam nepopravljiv i loš lažov, ali molim te, veruj mi da te nikada nisam izdao ni rečima ni delom. Jednostavno te previše volim. Problem je u piću. Ponašao sam se kao idiot. Zaslužujem svaku kaznu koju mi nameniš i prihvatiću je ukoliko ostaneš sa mnom - napisao je u jednom od svojih mnogobrojnih ljubavnih pisama, očiglendo nakon još jedne svađe uzrokovane alkoholom.

Brak je potrajao deset godina, a na kraju je, između ostalog, prethodila njena sumnja kako ju na snimanju filma "Putovanje" Barton vara s kolegicom - Sofijom Loren. Svemu tome svedočio je i njihov bliski prijatelj, italijanski fotograf Đani Bozaći, koji se sa suprugom ni kriv ni dužan našao usred njihove brakorazvodne parnice.

- Elizabet je bila prekrasna žena, ali nije previše marila za to kako izgleda ni šta će obući, posebno kada je bila s ljubavi svog života - Ričardom. S druge strane Sofija je itekako pazila na te pojedinosti. Prava italijanka, rođena u zemlji najboljih dizajnera, uvek elegantno odevena u toalete s potpisom "Valentina" - otkrio je Bozaći i dodao kako je Elizabet, nakon što je saznala da joj suprug spava u vili Sofije Loren, dogovorila fotografisanje sa njom, koje je potom prodala uz priču o njihovom razvodu.

- Elizabet je želela da svet zna kako je ponovo slobodna, mlada i prelepa - rekao je Bozaći, uz napomenu kako nikada nije saznao je li afera Ričarda Bartona i Sofije Loren bila stvarna ili ne.

Ričard joj je tada napisao još jedno ljubavno pismo:

- Prvo moraš shvatiti da te cenim. Drugo, iako se stalno ponavljam - volim te. Treće - ja ne mogu da živim bez tebe. Četvrto - stavljam ti na leđa ogromnu odgovornost, jer ako me ostaviš, ubiću se. Za mene nema života bez tebe. Strah me je.

Na brojna ljubavna pisma koja joj je pisao Elizabet nikada nije odgovorila, ali zato ih je brižljivo čuvala sve do kraja svog života, a ona su kasnije objavljena u jednoj od njihovih mnogobrojnih biografija.

U mesecima nakon što su se razišli bilo je nekoliko pokušaja pomirenja, ali sve je propalo zbog Bartonovih "ispada".

Upoznao je 18-godišnju konobaricu kojoj je odmah kupio 450 dolara vredan prsten, a ona je iskoristila prvu priliku i prodala priču lokalnim novinama.

Osim toga, spetljao se sa udatom ženom s troje dece i sa njom imao aferu sve dok se razareni muž nije pojavio na njegovim vratima i zapretio da će ga ubiti.

Elizabet je sve to dojadilo, pa je otputovala u Gstad u Švajcarsku i pokrenula brakorazvodnu parnicu. Ubrzo su krenuli svako svojim putem - ona je već krenula da se viđa s holandskim biznismenom i fotografom Henrijem Vajnbergom.

U leto 1975. godine, godinu dana nakon razvoda, sreli su se u Švajcarskoj kako bi se dogovorili oko podele novca brakorazvodnom parnicom. On je, naravno, ponovo bio opčinjen njenom lepotom, iako je izgubila dosta kilograma, a on je prestao biti natečen od alkohola.

Ljubav je ponovno planula, a 21. avgusta njihov menadžer Džon Springer to je i zvanično potvrdio. Elizabet je ljubavi svog života ostavljala male ljubavne poruke, ostavljajući njemu na odabir šta će ovoga puta biti sa njima, ali jasno je dala do znanja da želi obnovu venčanih zaveta.

Kada je Elizabet završila u bolnici, pod sumnjom da ima rak pluća, što se na kraju pokazalo netačnim, Ričard je shvatio da je ona žena njegovog života i ponovo je kleknuo pred nju i zaprosio je.

Po drugi put su se venčali 10. novembra 1974. godine u Bocvani, ispred lokalnog plemena. Mesec kasnije Elizabet mu je priredila nezaboravnu zabavu povodom 50. rođendana, a Barton je veče sa 250 zvanica proveo ispijajući mineralnu vodu.

Ali nije dugo izdržao trezan pa se nekoliko nedelja nakon venčanja ponovno odao piću, a to je ponovo rezultiralo mnogobrojnim svađama i pomirenjima.

Božić su odlučili da dočekaju u Gstadu, a od njene posesivnosti nakratko je uspeo da pobegne - otišao je na skijanje i na padinama ugledao visoku i zgodnu ženu koja mu je oduzela dah.

Reč je bilo o 27-godišnjoj bivšoj manekenki Suzi Hant, sa kojom je Barton video svoju budućnost i znao da uz nju više nikada neće pomisliti na alkohol, koji ga je doveo na rub života i smrti.

Elizabet je osećala da je njihovom braku došao kraj. Sreli su se na aerodromu Kenedi, a iako su se poljubili, osećala je da je udaljen. Nakon što su stigli u hotel rekao joj je da želi razvod. Manje od šest meseci od drugog venčanja njihovom je braku došao kraj.

Brak s lepom Suzi potrajao je tek šest godina, a ona je od prvog dana bila svesna da će Elizabet uvek biti deo njihovog života. Kasnijih godina, najviše zbog dece, Elizabet i Barton često su se susretali, odlazili na večere i radili zajedno na novim projektima. Mnogi su se nadali kako će se i treći put pomiriti, ali to se nije dogodilo.

U međuvremenu se venčao s njenom asistenticom Seli Hej, bio je godinama trezan, a onda mu je 4. avgusta 1984. pozlilo. Žalio se na glavobolju, zbog čega je popio aspirin.

Kada se ujutro probudio, teško je disao, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu. Doktori su se trudili svim silama da ga spasu, ali preminuo je u 58. godini života od teškog cerebralnog krvarenja na operacijskom stolu.

Elizabet Tejlor, na želju Seli Hej, nije prisustvovala pogrebu, ali nekoliko dana posle na kućnu joj je adresu stiglo pismo. Napisao ga je Barton tri dana pre svoje smrti. U njemu je rekao kako je najsrećniji bio kada je bio sa njom i da se želi "vratiti kući".

Rekao joj je kako niko drugi nije znao kakav je njihov život bio kada su bili zajedno i da se nada da postoji još jedna šansa za njih. To je bilo njegovo poslednje ljubavno pismo koja je ona čuvala pored svog kreveta sve do svoje smrti 2011. godine.

- Bio je najdivniji, najzabavniji, najnežniji otac. Sva naša deca su ga obožavala. Veza koju smo imali ostala je ovde do njegovog poslednjeg daha, u mome srcu, a uvek ću verovati da nam je bilo suđeno da se venčamo i treći, poslednji put...

Od prvih trenutaka u Rimu bili smo divlje i jako zaljubljeni - rekla je Liz, piše Prva.

Zatvoreno za komentare.