Naš čuveni reditelj mu je dao šansu - evo ko je otkrio Kilijana Marfija!

Naš čuveni reditelj mu je dao šansu – evo ko je otkrio Kilijana Marfija!

Irski glumac tada nije bio poznat, ali srpski reditelj mu je ukazao poverenje. Ovaj čuveni srpski režiser je otkrio Kilijana Marfija!

Embed from Getty Images

Kilijan Marfi je dobio Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu za njegov performans u filmu "Openhajmer", a ono što je poznato jeste da je jednu od svojih prvih uloga ostvario u ostvarenju Gorana Paskaljevića "Kako je Hari postao drvo" iz 2001. godine.

O njihovoj saradnji početkom 2000-ih govorila je Goranova udovica Kristin Paskaljević ranije za Blic.

"Kad je Goran pogledao snimke odmah ga je pozvao. Osetio je, kako je govorio, to je - to. Jer, Kilijan, kad ga staviš ispred kamere on, žargonski rečeno, "pojede ekran". Ima neverovatnu harizmu, zanimljivu auru... Te plave krupne oči, poseban izraz lica, način na koji zrači... Jednostavno, ima to nešto. A on je ustvari bio stidljiv momak. Imao je tada tek koju godinu više od dvadeset. Vrlo malo je pričao. Goran je, kažem, odmah rekao, to je taj i angažovao ga, i još jednu mladu glumicu Keri Kondon koja je posle takođe napravila lepu karijeru. Ona je bila još mlađa, imala je 19 ili 20 godina", priseća se Kristin.

Supruga Gorana Paskaljevića i ističe da sa Kilijanom tada nije bilo lako.

"Nije imao iskustvo, bio je katkad u dilemama oko nekih scena, replika...Goran je sa njim dosta razgovarao, polako ga otvarao, opuštao... i on je u toj ulozi, kako je rad odmicao, rastao. Film „Kad je Hari postao drvo“ je, znamo, bio selektovan za glavni program u Veneciji. Veći deo ekipe je otišao na festival. Film je veoma dobro primljen a oko godinu dana kasnije Kilijan je zablistao u čuvenom filmu “28 dana kasnije”, i njegova uzlazna putanja se vrtoglavo nastavila", rekla je Kristin.

Srbin pravi film o Irskoj

O filmu “Kako je Hari postao drvo” Kolm Mini je u jednom intervjuu rekao:

”Bili smo favoriti za glavnu nagradu Festivala u Veneciji, ali se, kako su nam rekli, zbog raznih političkih gluposti to nije desilo. Ipak, odziv u Veneciji je bio fenomenalan, a naredne nedelje trebalo je da idemo u Toronto na festival. Međutim, kada smo iz Venecije krenuli preko Pariza za London, bio je 11. septembar. Svet se potpuno promenio, jer su tada u terorističkom napadu na Ameriku srušene njujorške Kule bliznakinje”, kazao je tada slavni irski glumac dodajući da je “film izuzetan, a Goran Paskaljević jedan od najvećih živih autora”.

Uz hvalospeve koje je film dobio od svetskih autoriteta I kritičara bilo je i onih koji su zamerali na činjenici da Srbin pravi film o Irskoj... No, zanimljivo, ubrzo nakon što je Goran Paskaljević imao retrospektivu u BFI London (njihova kinoteka) usledio je izbor ostrvskih filmskih znalaca o 10 najboljih filmova iz minule decenije koji se bave Irskom, i “Kako je Hari postao drvo” uvrsten je među najbolje.

A Kristin Paskaljević napominje i ovo:

"Kilijan je bio mlad čovek koji ne govori mnogo ali bilo je jasno da je zadovoljan onim što su uradili na filmu, I bio je vrlo, vrlo zahvalan Goranu što je posebno radio s njim, načinu na koji je to činio. Goran inači jeste bio zahtevan ali nikada nije bio ni silovit, ni isključiv, ni grub...Za glumce je govorio da su osetljiva bića, da moraš znati kako sa njima, posebno kad su mladi. Dosta kasnije Goran i Kilijan su se videli na nekom svetskom filmskom događaju, Kilijan je već uveliko bio zvezda, ali je ostao jednostavan, iskren, prijemčiv čovek. Diskretan. Kad smo radili film "Kako je Hari postao drvo" sa njim je bila njegova tadašnja devojka sa kojom je bio u vezi, stalno su bili zajedno. Danas mu je supruga, imaju dva sina. Pamtim ga kao vrlo harizmatičnog i povučenog čoveka", rekla je Kristin Paskaljević.

Izvor: Prva

Zatvoreno za komentare.