Nebojšu Glogovca pamtićemo po ovim ulogama

Nebojšu Glogovca pamtićemo po ovim ulogama

Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara 2018. godine u 48. godini posle borbe sa teškom bolešću.

U Pančevu su ga zvali Lobanja, tamo je odrastao. Na Trebinje, gde je rođen, uvek je bio ponosan. Bio je isti i kao klinac iz pančevačke gimnazije, kao student psihologije, posle glume i kao zvezda. Bio je u raznim ulogama, ali privatno nikada nije glumio zvezdu.

Uvek odmeren, srdačan, izrazito mudar, Nebojša je bio čovek koji je lako i bespovratno ušao u srca publike, u svakoj ulozi, u svakom pojavljivanju u javnosti ostavljajući delić sebe nama! Znalo se - mir i idila u porodici bili su njegova baza, nešto što mu je davalo krila za uspeh, sigurna luka kojoj se uvek vraćao... Iz ljubavi je crpeo snage, iz ljubavi prema deci, familiji, prijateljima, kolegama, publici...

Glogovac ima troje dece, sinove Gavrila i Miloša iz braka sa slikarkom Minom Glogovac, i ćerku Sunčicu iz braka sa Milicom Šćepanović.

Prvu ulogu ostvario je u seriji "Bolji život", u kojem je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića.

Nakon završene srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a posle dve godine se predomislio i upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gde je tumačio lik Bogdana.

Nakon toga ređale su se uloge u ostvarenjima "Do koske", "Bure baruta", a veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago", u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića. Takođe, zapažene uloge je ostvario i u filmovima "Munje", "Kad porastem biću kengur", "Nebeska udica" i drugim.

Film Klopka

Mladen i Marija su običan i srećan beogradski mladi bračni par tzv. "srednje klase" društva u kom žive kao podstanari. Mladen radi kao građevinski inženjer u državnoj firmi, a Marija je nastavnica engleskog u osnovnoj školi. Radost nalaze u svom sinu jedincu, Nemanji. Nadaju se boljim danima.

Otkrivaju da Nemanja ima retku srčanu bolest. Izlečenje je moguće uz operaciju u stranom medicinskom centru koja košta 26.000 evra. Novac moraju da pronađu veoma brzo, jer svaki naredni Nemanjin srčani napad može da bude fatalan.

Nebeska udica

Ovaj film definitivno je ostao u sećanju svih koji su preživeli i osetili strahote bombardovanja krajem devedesetih. Uprkos sirenama i bombama, grupa sportskih zaljubljenika odlučila je da obnovi porušeno košarkaško igralište, jer bi tako obnovili sebe, svoje ideale, porodicu, a tim činom su otvoreno pokazali i prezir prema nasilju.

Nebojša Glogovac je maestralno odglumio lik Kaje, mladog i perspektivnog košarkaša. Razapet je između bombi i ruševina s jedne i svoje ljubavi prema sinu Jovanu i bivšoj ženi Tijani (Ana Sofrenović), s druge strane. Njegova energija, pozitivnost i hrabrost prožimaju ceo film.

Kad porastem biću kengur

Harizmatičnog glumca svi smo obožavali u filmu “Kad porastem biću kengur”.

Munje

Jedna od zapaženijih uloga slavnog velikana bila je u filmu “Munje”, gde tumači ulogu podmitljivog policajca, koji je sklon lakim drogama.

Publika ga poznaje i po ulozi Draže Mihajlovića u seriji "Ravna Gora", a trenutno se emituju serije "Moj rođak sa sela" u kojoj je glumio sveštenika, oca Milutina, i "Ubice moga oca" Jovana Despotovića.

Bio je uspešan pozorišni glumac, a gledali smo ga u predstavama "Hadersfild", "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Lutalica", "Hamlet"...

Dobitnik je i brojnih nagrada, kao što su "Zlatna arena", nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

 

Zatvoreno za komentare.