Najveći skandali legendarnog Kazanove

Najveći skandali legendarnog Kazanove

On je čovek po kome danas svaki srcelomac dobije naziv Kazanova. Đakomo Đirolamo Kazanova (2. april 1725 — 4. jun 1798) u rodnoj Veneciji bio je izuzetno poznata ličnost, jedan od najobrazovanijih ljudi svoga vremena. 

Avanturista, sveštenik, muzičar, vojnik, špijun, diplomata, pisac..., ali i veliki ljubavnik. Rođen je na današnji dan, a evo zašto je sa neviđenom lakoćom osvajao ženska srca i kakvi se skandali vezuju za njegov nesvakidašnji lik.

Sveštenik u pokušaju, sa sedam prijatelja deli ženu

Kao dete vrlo slab, ali inteligentan, Kazanova se kasnije u Padovi školovao za sveštenika, što je u to vreme bila ulaznica u visoke društvene krugove. Ali sklon piću, prilikom propovedi pada s propovedaonice, a nov skandal je izazvao je kada je sa jednom mladom damom uhvćen u toku oralnog seksa.

Nastavlja da se školuje za advokta, u Padovi stiče doktorat, postaje sekretar kardinala Akvavive u Rimu. Upada u nove nevolje, mora da otputuje u Napulj, ali završava u Grčkoj kao vojnik. Nakon Istanbula, konačno dolazi u rodni grad, tek mu je 21 godina. Jedne večeri, sa sedam prijatelja, osvaja udatu ženu, te večeri je svi dele.

Krao je žene iz postelje, usred noći

Pored toga što je uvek želeo da bude u centru pažnje, pa se ljutio i na Voltera što je popularniji od njega, Kazanova je bio vrlo osvetoljubiv. Sa jednim Grkom se sukobio oko sitnice, ali nije mogao da mu oprosti to što ga je ismejao.

Osveta je bila spremna: zaveo mu je ženu, ruku mrtvaca koju je odsekao na groblju ostavio u krevetu. Kada je Grk ugledao ruku, doživeo je infarkt. Od kazne ga je spasao Mlečanin koga je sasvim slučajno spasao jedne noći na gondoli.

Voleo žene u muškoj odeći, tri puta bolovao od sifilisa

Uveliko je poznato da je Kazanova voleo žene, ali malo ko zna da ih je posebno voleo kada se preruše u muškarce. A u dugačku listu njegovih ljubavnica upisale su se i dve časne sestre, od kojih je jedna bila i ljubavnica francuskog veleposlanika u Veneciji, budućeg kardinala.

A nebrojene ljubavne afere nisu mogle proći tek tako. Još u adolescenciji je dobio prvu veneričnu bolest, a izgleda da se do kraja života borio sa sifilisom. Pokušavao je lečenje živom jer se plašio hirurškog noža, ali to nije dovelo do rezultata.

Bio je jedini zatvorenik koji je pobegao iz venecijanskog zatvora

Venecijanske vlasti su ga pratile, smatrale ga smetnjom i želele da ga liše slobode. Tako je 26. jula 1755. godine uhvaćen, izrečena mu je kazna od pet godina zatvora zbog protivverskog ponašanja i uvrede morala.

Uz pomoć poznanstava pobegao je u Pariz, gde je bio izuzetno popularan, a posebno ga je proslavio beg iz zatvora. Jedina je osoba u istoriji koja je ikada pobegla iz ovog ozloglašenog zatvora. Odlaksom u Pariz postaje omiljen na dvoru francuskog kralja Luja XV, ljubavnik markize de Pompadour.

Radio je kao špijun

Redovnih prihoda nikada nije imao, ali skupocene odeće, života u luksuzu i bogatog društva, žena, kocke, nije mu manjkalo. Prokockao je čitavo bogatstvo, ali mnogo i zaradio. U Parizu je pomogao organizovanje državne lutrije, a od provizije je zaradio današnjih nekoliko milijardi evra.

Zarađivao je od usluga koje je obavljao za francuske vlasti kao tajni agent, a veću prevaru ostvario je nad gospođom D'urfé, kojoj je uzeo 1.000.000 franaka za oko tri godine. A ova 50-godišnjakinja samo je želela da se podmladi.

Sa 52 godine ponudio je svoje usluge donedavnim progoniteljima - radio je za njih kao špijun. Upada u svađu sa plemićem Grimanijem i piše tekst o plemstvu, nakon kog izbija žestok skandal. Tad zauvek napušta Veneciju.

Na dvoru u Beču, gde je našao utočište, napisao je 12 knjiga pod naslovom "Istorija mog života". Danas je to jedna od najvećih autobiografija svih vremena.

Pogledajte i trejler filma o ovom legendarnom zavodniku:

Zatvoreno za komentare.