"Nikola Kojo i ja smo jeli beli luk" - Gde je i šta radi novinarka iz filma "Lepa sela lepo gore"

„Nikola Kojo i ja smo jeli beli luk“ – Gde je i šta radi novinarka iz filma „Lepa sela lepo gore“

Gotovo da nema čoveka u Srbiji i na Balkanu koji nije pogledao kultni film “Lepa sela lepo gore”, u kojem je jedna od retkih ženskih uloga lepa američka novinarka.

Foto: YouTube/printscreen

Liza Monkjur koja glumi novinarku BBC-a u legendarnom srpskom filmu je 20 godina nakon snimanja, 2017. godine, otkrila mnoge detalje sa seta.

Ona je naime opisala i kako je protekla scena u kojoj je trebalo da se poljubi sa Nikolom Kojom.

- Bila je to važna scena. Trebalo je da se strasno poljubimo, a onda se njegov lik, Velja, ubije. Kad smo tog dana ručali, pre nego što smo snimali tu scenu, rekao mi je da mu je žao, ali da se najeo belog luka. I meni je dodao čen. Nisam shvatila da se šali i pojela sam ga. Zamislite taj užas – rekla je ona jednom prilikom.

Ako se neko pita da li je došlo do odlaganja snimanja, glumica odgovara:

- Ne. Mi smo profesionalci. Tek kada sam pojela luk, rekao je: “Liza, šalio sam se!” Onda sam ga naterala da ga i on pojede. Oboje smo smrdeli na beli luk. Veliki poljubac pred njegovu “smrt” nije bio baš prijatan. Ali on je sjajan lik, uvek mi je bilo lepo sa Kojom na snimanjima – prepričala je Amerikanka.

Dodala je da je u priču oko “Lepih sela” ušla kada se upoznala sa Draganom Bjelogrlićem koji je gostovao u Los Anđelesu sa filmom “Crni bombarder”.

On joj je tada rekao: “Moji prijatelji rade zanimljiv film, mogla bi da dođeš da glumiš”, a Monkjur je pročitala scenario i mnogo joj se dopao.

Lisa objašnjava da joj nije bilo svejedno što se film snima u BiH, jer je u to vreme tamo bio rat, ali da je to videla kao šansu da okusi nešto novo.

Oklevala sam, ali tada nisam imala decu, pa mi je bilo lakše. To mi je bila šansa da okusim nešto novo. Zemlja u ratu je prosvetljujuće iskustvo. Srbi su bili svetski neprijatelji broj jedan, zlikovci. Vladale su predrasude o vama, posebno u stranoj štampi. Ja ne, jer sam čitala o vašoj istoriji. Videla sam rat izbliza. On uvek uništi sve strane, nema pobednika. Užasan je!

Liza danas živi u Los Anđelesu, ima 60 godina, svira pank, a glumi u nezavisnim filmovima.

Zatvoreno za komentare.