Njega su 90-tih volele sve tinejdžerke - Evo kako danas izgleda Aleksandar Eraković, vođa "Vampira"

Njega su 90-tih volele sve tinejdžerke – Evo kako danas izgleda Aleksandar Eraković, vođa „Vampira“

Nastali početkom devedesetih godina, bend "Vampiri" bio je jedan od najpopularnijih rokenrol bendova tih godina.

Foto: YouTube/printscreen

Zahvaljujući novom naletu folk muzike, bend je prestao sa radom 1998. godine, a ponovo na kratko nastavio sa radom 2012. godine.

Prvu postavu sastava Vampiri koja je oformljena 1990. godine činili su Aleksandar Eraković (vokal), Dejan Pejović, Dejan Petrović i Dušan Varda (prateći vokali), Dušan Pavlović (gitara), Dejan Jovanović-Jovanke (bas), Goran Redžepi (bubanj), Borko Borac (saksofon) i Dejan Tomović (klavijature).

Dejan Petrović i Dejan Jovanović bendu priključili tek uoči snimanja spota za pesmu Ramalamadingdong, a Borac Borko i Dejan Tomović tek na snimanju prve ploče krajem 1990. i početkom 1991. godine.

Tokom 1990. godine bend uopšte nije imao saksofonistu, niti klavijaturistu. Bend takođe nije imao ni žive nastupe tokom 1990. godine, već je radio isključivo na demo snimcima. Dušan Varda je napustio bend pre nego što je snimljena prva ploča.

Poslednje demo snimke (uoči snimanja prve ploče) bend je uradio u studiju kod Branka Hendriksa na Novom Beogradu. Tu je snimljena i demo verzija njihovog prvog hita Ramalamadingdong. (Postojala je i jedna starija verzija iz 1988. godine, ali je ona bila lošeg kvaliteta.)

Drugog juna 1990. godine bend je snimio spot za istoimenu pesmu. Jedan deo spota sniman je na krovu bioskopa 20. oktobar, a drugi deo na Kalemegdanu. Snimak je nekako došao do RTB i ubrzo je postao TV hit, a tek potom počeo da se vrti na radiju.

Iako su u leto 1990. godine postali veoma popularni, Vampiri nisu odmah dobili priliku da snime ploču, već su još neko vreme radili kao demo bend.

Krajem 1990. godine, Vampiri su po prvi put ušli u pravi 24-kanalni ”Studio O” kod Olivera Jovanovića i snimili tri pesme (Lea, Anđela i Malena) u produkciji Saše Habića. Tek nakon toga PGP RTS je pristao da im omogući snimanje prve ploče.

Osnivač i vođa benda bio je Aleksandar Eraković Era

Njega su obožavale tinejdžerke, a on „Bitlse”, čijoj se muzici posvetio čim su „Vampire” s muzičke scene oduvali novi muzički talasi devedesetih godina. 

- Kao da su „Vampiri” bili juče, ili u drugom životu — priseća se danas Era i priča šta se desilo od tada:

"Svirali smo neko vreme po Evropi i shvatili da su se ljudi uželeli "Vampira" pa smo ih poslušali i odlučili da se vratimo", izjavio je Era za Pulsonline svojevremeno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vampiri (@vampiriofficial)

"Vampiri" su pravili svoj veliki koncert u Sava centru 2012. godine, a objavili su jednu novu pesmu po imenu "Put za pravi put" 2015. godine.

Era više ne liči na Eru „vampira”, sada ima imidž „Bitlsa”, a najviše ga voli jedna tinejdžerka, njegova sedamnaestogodišnja ćerka.

Era je nedavno dao novi intervju u kome je pričao o kratkoj istoriji benda, uspesima koji su postigli, ali i novim naraštajima koji, kako kaže, ne cene umetnost koja je nastala pre njihovog rođenja.

"Nažalost mi prisustvujemo potpunom obesmišljavanju muzike, ovi današnji popularni autori i izvođači su rešili da nas liše i melodije i harmonije. Ostali su samo ritam i kompjuterski zvukovi koji ne znam kome prijaju. Pritom, glas, kao najlepši ljudski instrument koji je vekovima vrednovan, proturen je kroz "autotjun" i to ne liči ni na šta. Kako je moguće da se to na kraju nekome sviđa", izjavio je on kroz smeh za emisiju "Zdrava generacija."

Zatvoreno za komentare.