Obeležio je detinjstvo mnogih - dve decenije filma "Hari Poter i kamen mudrosti"

Obeležio je detinjstvo mnogih – dve decenije filma „Hari Poter i kamen mudrosti“

Popularni serijal filmova Hari Poter počeo je sa bioskopskom distribucijom 16. novembra 2001. godine, i od tada njegova popularnost ne prestaje da raste. Hari Poter i kamen mudrosti je film snimljen po istoimenom romanu Džoane K. Rouling.

Foto: Imdb

Kako piše Danas, film je snimljen 2001. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, a glavni glumci su mladi Danijel Redklif, Rupert Grint i Ema Votson, ali je režiser Кristofer Кolumbus za ostale uloge želeo već dobro poznate glumce, te su samo neki od njih Ričard Haris, Megi Smit i Alan Rikman.

Produkcijska kuća Warner Bros. otkupila je prava za adaptaciju knjige 1999. godine.

Kako se priča u filmskim krugovima, producent Dejvid Hejman je tražio knjigu za decu koju bi prilagodio velikom platnu, kada mu je pomoćnik predložio da pročita prvu u seriji, objavljenu 1997, koja govori o tome kako je Harijeve roditelje ubio mračni čarobnjak po imenu Lord Voldemort, za šta se na kraju ispostavilo da je bila prava odluka.

Film je zaradio preko 974 miliona dolara tokom svog prvobitnog prikazivanja, a njegova zarada je nadmašila milijardu dolara tokom ponovnih prikazivanja, što ga čini najuspešnijim filmom u 2001. godini, dok je u vreme izlaska bio drugi najuspešniji film ikada snimljen, odmah iza filma Titanik.

Film prati sedam nastavaka, od kojih je prvi Hari Poter i dvorana tajni iz 2002. godine, a poslednji film iz serijala je Hari Poter i relikvije smrti: Drugi deo iz 2011. godine, snimljen skoro deset godina nakon izlaska prvog dela.

Kako je u julu 2016. godine objavljena još jedna knjiga u serijalu, Hari poter i ukleto dete, po kojoj je snimljena i pozorišna predstava, fanovi ne prestaju da se nadaju da možda Relikvije smrti nisu bile kraj magičnog putovanja.

Spin-of predstavlja serijal koji će sadržati pet filmova, počevši sa filmom Fantastične zveri i gde ih naći, koji je takođe deo medijske franšize o čarobnjačkom svetu. Trenutno obuhvata dva filma, a treći deo je najavljen za narednu godinu.

Foto: IMDb

Da je Hari Poter više od obične knjige ili filma, pokazuje i velika grupa obožavalaca, te je tako nastao i internet portal Potermor, koji fanovima omogućava da otkriju kojoj kući u Hogvortsu bi pripadali, proveravaju svoje znanje u različitim kvizovima, ali i da zavire u arhivu spisateljice.

Rouling je ideju za Harija Potera prvi put dobila dok se vozila vozom od Mančestera do Londona 1990. godine, i upravo je te noći i počela da piše knjigu, a završila ju je dok je živela u Škotskoj, gde se kao samohrana majka borila sa depresijom i finansijskim problemima.

Njen završeni rukopis odbili su brojni izdavači pre nego što je sklopila ugovor sa kompanijom Bloomsbury Publishing u avgustu 1996, a od tada je napisala sedam romana o dečaku sa naočarima i ožiljkom u obliku munje, koji su prodati u više od 400 miliona primeraka i prevedeni na oko 60 jezika sveta.

Rouling je prva žena milijarder koja se našla na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu, ali je 2012. godine spala sa liste, i to zbog velikih prihoda koje je davala u humanitarne svrhe, nakon čega je i osnovala kompaniju Lumos, koja pomaže deci u sirotištima širom sveta, kao i deci oboleloj od AIDS-a.

I sada, dvadeset godina kasnije, broj fanova raste, knjige se i dalje kupuju, a filmovi se još uvek gledaju, jer simpatični likovi, mudre izjave i sati magije uspevaju da pronađu svoj put do srca gledalaca i čitalaca svih generacija.

Zatvoreno za komentare.