Od 35 dolara u džepu do kraljice popa: Madona danas slavi 60. rođendan a ovo je priča o njenom neverovatnom životu

Na svakom koraku ćete ovih dana čuti: "Srećan 60. rođendan, Madona". Svet joj čestita veliki životni jubilej, a ona je taj svet u velikoj meri oblikovala i promenila. Zapravo, menja ga jer je Madona konstantna promena. Revolucionarna promena.

Foto: Instagram

Tražeći odgovor na pitanje otkud potiče taj njen revolucionarni duh, okrenuli smo se onome što oblikuje sve nas –detinjstvu.

Izgubila je majku, borila se za očevu pažnju

Madona Luiza Veronika Čikone rođena je na današnji dan pre 60 godina u Bej Sitiju u Mičigenu. Po ocu Silviju Toniju Čikoneu je Italijanka, po majci Madoni Fortin Francuskinja i Kanađanka. Po njoj je dobila ime, za koje i danas mnogi smatraju da je samo marketinški trik. Ali ime je u toj meri povezano sa njenim životnim putem da Madona (značenje: slikovito prikazivanje Bogorodice) opravdava pretpostavke: ime nas određuje, ime je naša sudbina.

Foto: Instagram

Bila je treće od šestoro dece u porodici, odrasla je uz dvojicu starije braće Antonija i Martina, mlađeg brata Kristofera i mlađe sestre Paulu i Melani. Zvali su je Noni i bila je mezimica u familiji.

U intervjuima je kasnije pričala da je detinjstvo provela u siromaštvu, ali se ispostavilo da je to bio samo marketinški potez. Madonina porodica je pripadala srednjoj klasi.

Nije joj nedostajalo novca, ali joj je nedostajalo majčine ljubavi. Madona Fortin Čikone preminula je u 30. godini od raka dojke.  Madona ćerka imala je samo pet godina.

Foto: Instagram

Sa tim gubitkom se bori i sada. Osetila je tada prvi put slabost i prema njenim rečima, odlučila da više nikada neće biti slaba.

Novi udarac je dobila kada joj se otac, tri godine nakon majčine smrti oženio Džoan Gustafson, koja je radila u njihovoj kući kao domaćica.

Madona maćehu nikada nije prihvatila, ali je zato pokušavala da zadobije očevu pažnju, pre svega dobrim ocenama.

"Kada posmatram sebe kao dete, vidim jednu veoma usamljenu devojčicu koja traga za figurom majke. Nisam odrasla u tipičnog buntovnika - bilo mi je jako važno da budem dobra u nečemu. Nisam se brijala ispod pazuha i šminkala, ali sam naporno učila i imala dobre ocene. Za razliku od drugih, veoma retko sam duvala. Bila sam hodajući paradoks , autsajder i buntovnik koji je želeo da zadovolji svog oca i ima sve petice. Oduvek sam želela da budem neko", rekla je Madona.

Foto: Instagram

Čudak u školi kog devojčice nisu volele, a kog su se dečaci zbog izražene samouverenosti plašili, u osmoj godini je sebi dodala ime nakon pričešća - Veronika, po ženi koja je obrisala lice Isusu Hristu na putu ka Golgoti.

Pohađala je katoličku školu u kojoj je naučila da bude "disciplinovana i da kontroliše svoje slabosti".

Bila je odličan đak koji je obožavao ples. Pohađala je časova kod Kristofera Flina, koji je bio homoseksualne orijentacije i koji je umro od AIDS-a. Prijateljstvo sa njim doprinelo je da Madona shvati i podrži svet diskriminisanih ljudi.

Zbog plesa je odbila stipendiju Mičigenskog univerziteta i otišla za Njujork – da postane neko.

Foto: Instagram

35 dolara u džepu i veliki snovi

U Njujork je stigla sa 35 dolara u džepu i željom da ne odustane.  Pokazalo se da je maćeha Džoan bila u pravu kada je o Madoni rekla sledeće:

"Briljantna, doduše manipulativna. Jednostavno se videlo da će preživeti. Videlo se da nikada neće biti slaba i nekako ti je bilo drago zbog toga!''.

Foto: Instagram

Da bi preživela radila je različite poslove, među kojima je bilo i konobarisanje. Stepenik više bio je plesni angažman na svetskoj turneji Patrika Hernandesa, osnivanje benda "Breakfast club" sa Denom Gilrojem i poznanstvo sa njujorškim di –džejem  Markom Kaminsom koji je njene demo snimke odneo u "Sire rekords", ogranak "Vorner Brosa". Usledio je prvi ugovor.

Foto: Instagram

Madona je bila spremna, svet je morao da bude spreman

Prvi njen singl bio je "Everybody" koji je bio slušan, ali nije beležio skokove na top listama. Isto se desilo i sa narednim "Burning up". Prvim albumom "Madona" (1983) nije bila zadovoljna iako je prodat u osam miliona primeraka.

Foto: Instagram

Onda se desio album "Like a virgin" i revolucija je počela. Madona je počela da koketira sa religioznošću i seksualnošću, i ne samo da je sa njih skinula etikete tabu tema već je ponudila i novo viđenje o njima.

Pokazala je već tada da  će spotovima pomerati granici, a da joj vizuelni indentitet podjednako važan kao muzika. Pesmu "Material girl" izvela je odevena kao Merilin Monro u filmu "Neki to voli vruće". Nimalo slučajno. Madona je kao dete bila opsednuta filmovima starog Holivuda.

Foto: Instagram

Svet je ubrzo na stranicama "Plejboja" i "Penthausa" ugledao golu Madonu, na slikama iz sedamdesetih. A naredni album  "True blue" doneo je "njenu najozbiljniju pesmu" – "Live to tell", kao i numeru "Papa Don't Preach" koja govori o maloletnim trudnicama. Zadirala je u sve sporne društvene teme, njeni potezi ocenjivali su kao kontroverzni, iako su najveća kontroverza bili problemi koje se Madona usudila da iznese u javnost.

Činila je to ne obazirući se ni na koga. Pa ni na kritike da "peva loše". Rušenjem predrasuda, obaranjem uvreženih mišljenja, diskriminacija gurala je prst u oko mnogima pa i Vatikanu koji je njenu turneju "Koja je ta devojka?", nazvanu po istoimenom filmu u kojem je igrala, nazvao svetogrđe.

Religija ju je kudila, a umetnost prihvatila. Magazin "Roling stouns" je za njen album "Like a prayer" rekao da se približio umetnosti najviše koliko pop to može da učini.

U spotu za "Like a prayer", ocenjenom kao najrevolucionarniji spot svih vremena, rušila je rasizam.

Bila je vinovnik slobode i otvorenog mišljenja , ništa nije prihvatala kao zadato.  I kao što njena pesma kaže "Express yourself" pozivala je žene da iskažu sebe, da se ne plaše.

Madonina revolucija je bila brza i dugo je trajala jer je očigledno imala dosta toga da poruši i da postavi dosta novih standarda. U spotu za pesmu "Vogue" izvedena je koreografija koja se pre toga smatrala nemogućom.

 

A post shared by Vogue Brasil (@voguebrasil) on

Iskrena Madona je dirala i u licemerstvo pa je na turneji "Blond ambition tour" pesmu "Like a virgin" završavala simulacijom masturbacije, u pratnji dvojice evnuha. Na sceni se desilo i "neophodno"  pokajanje, kroz pesmu "Like a prayer".

Njena parola je bila: ne možeš da saznaš istinu ako se ne usudiš. A istina je bila negde između? To pitanje je postavljeno i u njenom dokumentarcu "Truth or dare" u kojem je publika imala priliku da se sa njom druži u krevetu.

Revolucionarka Madona nije odustajala od filma, posle "Dika Trejsija" zaigrala je u "Njihovoj ligi".

Revolucija seksa i seksualnosti

I seks je Madona oslobodila. Nije bilo aspekta seksualnosti koji je po njenom mišljenju trebalo da se gura pod tepih. Revoluciju je sprovela 1992. knjigom "Seks" prepunom eksplicitnim slikama i albumom "Erotika".

Foto: Instagram

Kao i spotom "Justify my love", ispunjenim lezbijskim scenama.

Zbog širenja seksualnih sloboda stekla je veliki broj pobornika među homoseksualcima i ljubiteljima sado-mazo seksa koji je 2018. za neke velike otkrovenje i koji za  kraljicom popa kasne skoro tri decenije.

Foto: Instagram

Madona je 1994. napravila iskorak  pomalo konzervativnijim albumom "Bedtimes stories", dok su kasne devedesete u njenoj karijeri bile obeležene ulogom u filmu "Evita" za koju je nagrađena Zlatnim Globusom (numere koje je otpevala u filmu nagrađene su Globusom i Oskarom).

 

A post shared by @madonnaculture on

Madona i 21. vek

Sa dolaskom novog milenijuma Madona počinje da spaja haus, tehno, rok muziku, rejv, japansku i latino kulturu.  A albumom "American life" iznosi kritiku američkog društva i politike Džordža Buša.

Nastavlja sa provokacijama pa 2003. na dodeli MTV nagrada ljubi se na sceni sa Britni Spirs i Kristinom Agilerom.

Foto: Instagram

Okreće se i disko muzici sedamdsetih koju spaja sa modernim densom. Ali ne obara Madona baš sve. Filmske klasike je uvek poštovala pa za pesmu "Hung up" snima spot inspirisan "Groznicom subotnje večeri".

 

A post shared by Madonna👸❤ (@the.queen.madonna) on

Nastavlja i sa turnejama. I sa provokativnom garderobom. Dešava joj se i prva kontrarevolucija sažeta u kritikama da se ne oblači u skladu sa svojim godinama.

Odustaje ubrzo od golišavih nastupa i otvara novo poglavlje.

Modna revolucija

Madona koja je prodala 350 miliona albuma i koja se uz Majkla Džeksona, Elvis Prislija i Bitlisa smatra najvećom zvezdom u istoriji, znala je koliko je važan originalni stil. Namerno se odećom razlikovala od uobičajene modne slike pop zvezde tog vremena (otišla je daleko od svoje najveće konkurentkinje Sindi Loper).

Foto: Instagram

Osim što je lizala bičeve i lomila krstove, nosila je veš kao odeću, podržavajući ideje Žana Pola Gotjea. Još 1990. prva je ponela  šiljate brushaltere, a godinu dana kasnije i korsete sa lažnim kristalima, modele dvojca "Dolče &Gabana".

Foto: Instagram

Promovisala boemski stil, za koji je inspiraciju pronalazila u hinduizmu, ali i bila veoma seksepilna u kreacijama Toma Forda.

Madona je znala i da je važno da se ispod bele košulje vidi crni grudnjak, ali i da  treba šetati i u sariju i kimonu.

Pen, Riči i Madona

Ko se usudi da pita kakav je bio Madonin ljubavni život, pronaći će zanimljive priče, onu sa Stivom Brejom koji je sa njom bio na početku karijere, reperom Vanilom Ajsom, sa kojim je bila dok su "Seks" i "Erotika" dizali bune i dva braka, sa glumcem Šonom Penom i rediteljem Gajem Ričijem.

Foto: Instagram

Prvom je posvetila pesmu "True blue". Istina o njihovom braku još nije potvrđena. Postoje navodi da je Pen fizički zlostavljao Madonu, što je ona negirala. Pričalo se čak i da su poslednjih godina uživali u obnovljenoj ljubavi.

Sa drugim mužem upoznao ju je Sting, a brak sa Ričijem doneo joj je sina Roka.

Foto: Instagram

Na listi Madoninih ljubavi su i Džon Kenedi Mlađi, Voren Biti (upoznala ga je na snimanju filma "Dik Trejsi"), porno zvezda Toni Vord, Denis Rodman i koreograf Karlos Leon, sa kojim ima ćerku Lurdes Leon.

Nažalost, pevačica je otkrila da je sa 19 godina bila žrtva silovanja, a druga šokantna priča o Madoni stigla je ove godine. Manekenka Amanda Kazalet, koja je glumila u spotu, "Justify my love", tvrdi da ju je muzika zvezda godinama proganjala.

Sin joj zadaje najteži udarac

Madona je danas  majka šestoro dece. Usvojila je četvoro mališana iz Afrike, bliznakinje Stelu i Estel, Dejvida i Mersi Džejms.

Najteži udarac je doživela kada je pre nekoliko godina njen sin Roko izražio želju da živi sa ocem.

Foto: Instagram

O majci je u javnosti izneo niz uvreda nazvavši je ku*kom. Madona nije skrivala da je očajna "jer je izgubila sina", ali je sa Rokom ipak, uspela da ponovo izgradi normalan odnos.

Foto: Instagram

Sa ćerkom Lurdes je veoma bliska. Dele i stav o depilaciji pa zajedno promovišu prirodan izgled, dlake.

 

A post shared by Madonna (@madonna) on

Veoma je posvećena ostaloj deci koji su zvezde na njenom Instagram profilu.

Madona i njenih 60

Madona sa decom živi u Lisabonu. Bavi se humanitranim radom, promocijom najrazličitijih vidova umetnosti, najčešće avangardnih, novih oblika koji naglašavaju slobodu izražavanja.

Foto: Instagram

Pokrenula je i kozmetičku liniju. Kreira. Intrigira. Ima toliko toga da ponudi. Istražuje sebe. I izgleda neverovatno.

Foto: Instagram

Za prvih 60 dovoljno je. Dovoljno za istoriju i za 10 života. A tek joj je 60.

Foto: Instagram

Srećan rođendan, Madona! Hvala!

Pročitaj još