Odlazak velikana - uloge po kojima će Žarko Laušević biti upamćen

Odlazak velikana – uloge po kojima će Žarko Laušević biti upamćen

Naš čuveni glumac Žarko Laušević preminuo je danas, u 63. godini života, nakon kraće i teške bolesti. 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Žarko Laušević (@zarkolauseviclaus)

Obaveštavamo javnost da je danas u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević, objavila je njegova porodica.

O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena – u ime porodice navela je njegova ćerka Anita Laušević.

Laušević je rođen 19. januara na Cetinju, 1960. godine.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u ostvarenju „Progon“.

Gimnaziju je pohađao u Podgorici i na jednom času književnosti je poželeo da se bavi glumom. Sa dvadeset dve godine je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Minje Dedića. Sa njim su studirali: Sonja Savić, Branimir Brstina i Zoran Cvijanović…

Karijera

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima "Savamala" i "Direktan prenos" Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom" (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: "Šmeker" (1985), "Svečana obaveza" (TV) (1986), "Dogodilo se na današnji dan" (1987), "Oficir s ružom" (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu" (1989), "Original falsifikata" (1991), "Bolje od bekstva" (1993), "Kaži zašto me ostavi" (1993), "Nož" (1999).

Lični život

Glumac je prvo bio oženjen Majom koja mu je rodila ćerku Asju i sina Dušana. 1994. godine su se razveli i Maja je sa decom otišla u Ameriku. Drugu suprugu Anitu je upoznao na snimanju filma „Boj na Kosovu“.

Iako se Žarko u nju zaljubio, tada se među njima nije ništa dogodilo. 10 godina kasnije su se ipak venčali i otišli zajedno u Ameriku.

U svom bogatom umetničkom stvaralaštvu ima veliki broj filmova, serija, pozorišnih komada, ali i nekoliko knjiga. Nedavno je emitovana i serija po njegovim knjigama i po njegovom životu pod nazivom „Pad“.

Laušević je napisao serijal knjiga s podnaslovom Dnevnik jedne robije, o godinama koje je proveo u zatvoru. Serijal čine: prva „Godina prođe, dan nikad“ (2011), zatim „Druga knjiga“ (2013) i „Sve prođe, pa i doživotna“ (2018), „Padre, idiote“ (2022). Sve one su doživele ogromne tiraže.

Izvor: N1

Zatvoreno za komentare.